Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα γίνονται τα εγκαίνια της συλλογής Μάνου Κατράκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 15/05/2019

Έκθεση με πλούσιο πολιτιστικό υλικό που το 1994 δώρισε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά η σύζυγός του Λίντα Άλμα

|> Εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 15/5 στις 20:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η έκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη, η οποία δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τo 1994, από τη σύζυγο του – την επίσης αξέχαστη μεγάλη χορεύτρια Λίντα Άλμα*.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συλλογή, η οποία παρέμενε στον Δήμο Πειραιά επί 25 χρόνια χωρίς να εκτεθεί και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας της Ευρώπης και  σημαντικό πολιτισμικό γεγονός , το οποίο εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της πόλης μας.

Η σπουδαία αυτή συλλογή περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, κλπ. Πρόκειται για το  πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχείο, ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε ένα μοναδικό φορέα στην Ελλάδα.

H έκθεση για τη συλλογή του Μάνου Κατράκη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό  Θέατρο.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με αφορμή το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Δήμαρχος Πειραιά, θεωρώ πως είναι χρέος μας να τιμήσουμε τον Μάνο Κατράκη, αυτό τον μεγάλο θεατράνθρωπο ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πειραιά. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τιμούμε σημαντικά πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας».

Για τη συλλογή του Μάνου Κατράκη

Από το 2014 άρχισε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίηση της, την έκθεσή της δηλαδή στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

Η προσπάθεια έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που  διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου – θεατρολόγου  Κωνσταντίνου Κουρμουλάκη .

Το αρχείο Κατράκη περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τεκμήρια: σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.

Το υλικό  της συλλογής, παρακολουθεί τη ζωή, τόσο του ανθρώπου, όσο  και του ηθοποιού  από τη νεαρή του ηλικία, ως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων.Αρχίζει από την εφηβεία, την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, συνεχίζει με τις πρώτες  εμφανίσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο, τη θητεία στο στρατό και την πορεία του  αλβανικού μετώπου το 1940, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, την  ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου» στο Πεδίο του Άρεως.

(*) Μετά από 25 χρόνια σχέσης, ο Μάνος Κατράκης (+1984)  και η Λίντα Άλμα (+1999) παντρεύτηκαν το 1979 και έζησαν μαζί ευτυχισμένοι έως τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: