Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Σίγησε” μία μοναδική μορφή της ηλεκτρικής κιθάρας…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 06/07/2019

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας (69) – Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των “Socrates” όπως επίσης των “Persons” με Ασβεστόπουλο – Τουρκογιώργη – Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως

|> Η “χρυσή” δεκαετία του ’60, έχασε άλλον ένα “κίονα”, ο κόσμος της ηλεκτρικής κιθάρας ένα μεγάλο βιρτουόζο και το ελληνικό πεντάγραμμα, έναν ξεχωριστό μουσικό και συνθέτη. Ήταν ο Γιάννης Σπάθας, που στα 69 του χρόνια έφυγε απ΄π τη ζωή, για να αφήσει πίσω του μία αξιοζήλευτη πορεία.

Γεννήθηκε στους Παξούς τον Νοέμβριο του 1950. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος “Socrates Drank the Conium” (“Socrates”). .Ήλθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από

μικρός ακκορντεόν, κιθάρα και τύμπανα.

Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστόπουλο (τον μετέπειτα ηγέτη των “2002 GR”) το ροκ συγκρότημα “Persons” (1966-1969) και στη συνέχεια τους “Socrates”, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).

Μια από τις καλύτερες ελληνικές κιθάρες που έγραψε ιστορία παίζοντας με το συγκρότημα σε κλαμπ όπως το ιστορικό “Κύτταρο”.

Το 1983, μετά τη διάλυση των “Socrates”, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά.

Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερες επιρροές του υπήρξαν ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς.

Για την εποχή των “Socrates”, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των “Deep Purple”. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970.

Σύμφωνα με τον Matt Barrett (Matt Econopouly), για νέους στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου που άκουγαν ροκ, ο Σπάθας ήταν ένας από τους guitar heros τους, μαζί με τον Dorian (Θεόδωρος) Kokas (των “Morka”).

Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο “Kitchen Mastering”, αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική, το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: