Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γαλλία χρόνια πολλά για τη Μαριάν, που σήμερα συμπληρώνει τα 235 χρόνια της

ΚΟΣΜΟΣ στις 14/07/2024

Ήταν 14 Ιουλίου του 1789 όταν ο γαλλικός λαός “σήκωσε κεφάλι” για μία άλλης μορφής εξουσία…

Τ/Π |> Σημαντική η σημερινή ημέρα για την Ευρώπη, καθώς η επέτειος για τα 235 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, συμπίπτουν με γεγονότα που δεν χαρακτηρίζουν και τόσο θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση… Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κάποιος σε καταστάσεις που ευθέως σαμποτάρουν την ουσιαστική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών λαών και όλο και ‘’λιγοστεύουν’’ τη μεσαία τάξη.

Οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές χτύπησαν ένα ‘’καμπανάκι’’ και ανάμεσα στους αποδέκτες του ‘’μηνύματος’’ ίσως πρέπει να είναι και τα νέα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άραγε οι ‘’προύχοντες’’ των Βρυξελλών γνωρίζουν ποια ήταν η κυρίως αιτία που προκάλεσε την ιστορική και μεγαλειώδη Επανάσταση του 1789; Ας αλλάξουν ρότα κι ας απεγκλωβίσουν την Ευρώπη από τα ‘’σαγόνια’’ των τραπεζών, όσο είναι καιρός.. Γιατί όταν εξαφανίζεται η μεσαία τάξη, τότε κάτι συμβαίνει!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Παρισίων, που αρχίζουν οσονούπω, αποτελούν κι αυτοί ένα ‘’μήνυμα’’, αλλά χρόνια τώρα το μήνυμά τους δεν υπολογίζεται και τόσο…

Για την σημερινή επέτειο από την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ίσως θα πρέπει να… ενημερωθεί και το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ο σημερινός ένοικος δεν φαίνεται πιο δυναμικός από τον Σαρκοζί ή τον Ολάντ. Αν και θέλει να δείχνει αποφασιστικός, όμως δεν θυμίζει και τόσο τον… ντε Γκωλ ή τον Μιττεράν ή τον ντ’Εσταίν ή τον Σιράκ!

Τώρα, με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δίνεται ευκαιρία στον Εμμανούελ Μακρόν να αρχίσει προσπάθειες για ανάδειξη της Γαλλίας, σε ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, θυμίζοντας πως σαν σήμερα το 1789, δόθηκε το έναυσμα για αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης των λαών και αλλαγή της νοοτροπίας της εξουσίας απέναντι στους πολίτες.

Τα 235 κεράκια εκείνης της Επανάστασης σβήνει σήμερα η Γαλλία και ο όγδοος Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν -λόγω της επετείου- ας αποφασίσει για την ανάπτυξη μιάς δυναμικής και ρεαλιστικής πολιτικής, γιατί ούτε η Γαλλία μήτε και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντέχει πια την καταπίεση των τραπεζιτών και την στυγνή οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται οι λαοί της από τα διάφορα ‘’ζόμπι’’ της διεθνούς πολιτικοοικονομικής σκηνής.

Δύσκολο δρόμο έδειξε η… Μαριάν – η αλληγορική μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας. Όμως είναι ο μοναδικός δρόμος για να μην σβήσει ποτέ η ακτινοβολία της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Vive la France! Γαλλία, χρόνια πολλά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: