Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ελλάδα-Αυστρία… συμμαχία, για το τσιγάρο στην εστίαση

ΚΟΣΜΟΣ,ΥΓΕΙΑ στις 02/11/2019

Αντιδράσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος – Μέχρι και με… πάρτυ αποχαιρετισμού!

|> οριστικά και αμετάκλητα τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο ομοσπονδιακός νόμος για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στις 2 Ιουλίου τέσσερα από τα πέντε κόμματα τής προσφάτως απελθούσας προηγούμενης Βουλής, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Η Αυστρία είναι μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύει το κάπνισμα στους χώρους εστίασης, ενώ η Ελλάδα “χασμουριέται’!

Για την ιστορία η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία είχε εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο καπνού το 1764, το οποίο “έσπασε” πλήρως μόλις το 2001, όταν η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε την επιχείρηση Austria Tabak.

Με την ευκαιρία της έναρξης της ισχύος του μέτρου, πολλά μπαρ της Βιέννης οργάνωσαν «βραδιές του τελευταίου τσιγάρου», μερικά μάλιστα προσέφεραν δωρεάν στους πελάτες όσα τσιγάρα ήθελαν να καπνίσουν!

Την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου προέβλεπε σχετική απόφαση της 16ης Οκτωβρίου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία αυτό είχε απορρίψει την προσφυγή που είχαν καταθέσει νωρίτερα εκπρόσωποι της αποκαλούμενης “νυκτερινής γαστρονομίας” ζητώντας την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο. Ο ομοσπονδιακός νόμος προβλέπει είναι ιδιαίτερα αυστηρός και σε περίπτωση παράβασής του θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα και κυρώσεις.

Στην προσφυγή τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις τους -μπαρ, ντίσκο- λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά τις νυκτερινές ώρες και οι επισκέπτες τους έχουν διαφορετικό προφίλ εκείνων της υπόλοιπης εστίασης.

Τονίζοντας, πως, πολυάριθμες διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει τα θετικά αποτελέσματα των απαγορεύσεων του καπνίσματος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε ανακοίνωσή της, χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 14.000 άνθρωποι, ενώ σε 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του “παθητικού καπνίσματος”.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Αυστρία το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αρχίζουν το κάπνισμα από την ηλικία των 15 ετών ανέρχεται σε 30%, με το αντίστοιχο αυτό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: