Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απαραίτητος ο αντιγριππικός εμβολιασμός, τουλάχιστον σε άτομα υψηλού κινδύνου

ΥΓΕΙΑ στις 27/09/2016

Ανακοίνωση του ΙΣΠ

Εμβολιασμός στην ώρα του και τήρηση των συνθηκών υγιεινής, με αυτή την επισήμανση ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), παροτρύνει το κοινό για να προβεί σε αντιγριππικό εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΙΣΠ αναφέρει:

isp-logoΗ γρίππη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίππης. Η συμπτωματολογία είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίππη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Ο αντιγριππικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών,  εφ΄όσον το επιθυμούν.

Πρέπει να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.  Δηλαδή:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Άσθμα, χρόνιες Πνευμονοπάθειες,  Καρδιακή νόσο,  Ανοσοκαταστολή,  Μεταμόσχευση οργάνων,  Σακχαρώδη Διαβήτη,  χρόνια Μεταβολικά νοσήματα,  χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια,  Δρεπανοκυτταρική νόσο,  Αιμοσφαιρινοπάθειες,  Νευρομυϊκά νοσήματα,  Παχυσαρκία,  άτομα που παίρνουν επί μακρόν ασπιρίνη και κυρίως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες Υγείας,  δηλαδή ιατρούς,  νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,  εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ.

Ακόμη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους συνάθροισης κοινού,  όπως πχ. εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου.  Είναι καλά ανεκτό και ασφαλές και οι αντενδείξεις του αφορούν σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή στο εμβόλιο,  καθώς και σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barre.

Πέρυσι είχαμε ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ,  λόγω γρίππης.  Περίπου 185 συνάνθρωποί μας  -και μεταξύ αυτών επαγγελματίες Υγείας-  έχασαν τη ζωή τους από τη γρίππη και περισσότερα από 400 άτομα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Η πρόληψη σώζει ζωές,  γι΄ αυτό ας προετοιμαστούμε καλύτερα φέτος,  για να μην έχουμε τα τραγικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: