Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αποτυπωμένες σε λεύκωμα οι τελευταίες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες του Κόντογλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/12/2017

Από τον π. Γ. Αντζουλάτο

|> Το εξαιρετικό λεύκωμα “Τέχνης ακρότητα”, που επιμελήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος και παρουσιάζει το τελευταίο έργο του περίφημου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, που είναι οι τοιχογραφίες και οι φορητές εικόνες του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αχαρνών, διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος (Χαβρίου 3, Αθήνα).

Το λεύκωμα κυκλοφόρησε πρόσφατα με την οικονομική ενίσχυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου “Αιγέας” και περιλαμβάνει δεκάδες εκπληκτικές αγιογραφίες μοναδικού κάλλους.

Τις φωτογραφίες και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της έκδοσης επιμελήθηκε η Μαρία Στέφωση, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε ο Κώστας Παπαναστασάτος.

Το λεύκωμα προλογίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και συμμετέχουν με κείμενά τους ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ και ο αγιογράφος πρωτοπρεσβύτερος π. Σταμάτιος Σκλήρης.

Στον πρόλογο της έκδοσης, ο π. Γεώργιος Αντζουλάτος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κυριολεκτικά αλλά και σημειολογικά ο Ναός του Αγίου Νικολάου της οδού Αχαρνών-Κάτω Πατησίων είναι ο κατ΄ εξοχήν “Κοντόγλειος”, με την έννοια ότι είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός του ύφους του αναγεννητή και πρωτομάστορα της βυζαντινής τεχνοτροπίας. Το σύνολο των φορητών εικόνων (1947-1960) και οι πάμπολλες τοιχογραφίες (1957-1965) αντικατοπτρίζουν την θεόσταλτη έμπνευση του Μικρασιάτη διδασκάλου, καθώς πρόκειται για έργα της τελευταίας και ωριμότερης καλλιτεχνικά περιόδου της ζωής του. Η σύλληψη των ιδεών, η εκπόνηση των σχεδίων και η εκτέλεση των εικονιζομένων θείων προσώπων διαπνέονται από το απαύγασμα της αγάπης, της μελέτης, της υπομονής και της εμπειρίας, αλλά κυρίως της φλεγόμενης από Ορθοδοξία καρδιάς του».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: