Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αυτοαποκαλύφθηκε σε τρία διεθνή ΜΜΕ, ο “πατέρας” τού ψηφιακού νομίσματος

ΚΟΣΜΟΣ στις 03/05/2016

Δημοφιλές… το bitcoin

Έπειτα από χρόνια διατύπωσης εκτιμήσεων και μυστηρίου, ο άνθρωπος που επινόησε το ψηφιακό νόμισμα bitcoin αποκάλυψε την ταυτότητά του στο BBC και στα περιοδικά “The Economist” και “GQ”. Και πρόκειται για τον Αυστραλό επιχειρηματία Κρεγκ Ράιτ.

Ο Κρεγκ Ράιτ παρείχε τα νομίσματα που θεωρείται ότι κατέχει αποκλειστικά ο δημιουργός του bitcoin προκειμένου να αποδείξει ότι είναι πράγματι εκείνος που το επινόησε, διευκρινίζει το BBC.

Σε συνάντησή του με το BBC, υπέγραψε ψηφιακά μηνύματα χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά κλειδιά που δημιουργήθηκαν τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης αυτού του ψηφιακού νομίσματος. Τα κλειδιά αυτά «συνδέονται άρρηκτα» με την παρτίδα των bitcoin που είναι γνωστό ότι δημιουργήθηκαν από τον Σατόσι Νακαμότο, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Ράιτ εκείνη την εποχή.

Τα μέσα ενημέρωσης ιχνηλατούν εδώ και χρόνια αυτούς τους μυστηριώδεις πληροφορικάριους που, πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, επινόησαν το 2009 το λογισμικό από το οποίο προήλθε το bitcoin.

«Είναι η παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή 10 bitcoin στον Χαλ Φίνεϊ τον Ιανουάριο (του 2009) στην πρώτη συναλλαγή με bitcoin», δήλωσε ο Κρεγκ Ράιτ κατά την επίδειξη την οποία έκανε ενώπιον των τριών μέσων ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ο Ράιτ ελπίζει να βάλει τέλος σε μια σπέκουλα που απασχολούσε δημοσιογράφους και ερευνητές επί μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να «φωτογραφίζονται» διαφορετικά πρόσωπα.

Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2015, τα περιοδικά «Wired» και «Gizmodo» είχαν αποκαλύψει ότι ο συγκεκριμένος Αυστραλός είναι ο Mr. Bitcoin, επικαλούμενα έγγραφα που… είχαν κλέψει από τον ίδιο. Λίγο αργότερα, οι αρχές στην Αυστραλία έκαναν έφοδο στο σπίτι τού επιχειρηματία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν σχετιζόταν με το Bitcoin.

Ο Ράιτ, κάτοχος διδακτορικών τίτλων, έχει ιδρύσει αρκετές εταιρείες και έχει στην κατοχή του έναν από τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο, και μάλιστα τον υπ’ αριθμόν 17 στη σχετική λίστα.

Επιπλέον, δεδομένης της αυτοποκάλυψής του, ο Ράιτ είναι κάτοχος μιας τεράστιας περιουσίας σε Bitcoin, δηλαδή 1,1 εκατομμυρίου, που αντιστοιχούν σε 400 εκατομμύρια ευρώ!

Τι είναι τα bitcoins

Αντίθετα από συμβατικά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο, το bitcoin δεν εκδίδεται από καμία κεντρική τράπεζα, αλλά δημιουργείται από χιλιάδες υπολογιστές στον κόσμο (μια διαδικασία που αποκαλείται “minage”).

Το bitcoin που χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες διαδικτυακές ιστοσελίδες ακόμη και από ορισμένα «πραγματικά» καταστήματα, μπορεί να ανταλλαγεί με υπηρεσίες (για την πληρωμή μιας διαδρομής με ταξί, για παράδειγμα), με εμπορεύματα αλλά και με άλλα νομίσματα από τη στιγμή που το άλλο μέρος της συναλλαγής αποδέχεται τον εντολέα.

Εργαλείο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κάθε παράνομης συναλλαγής λόγω της ανωνυμίας των πληρωμών, το bitcoin είναι, εξάλλου, στην παρούσα μορφή του, ευεπίφορο στην κλοπή ή σε κάθε άλλη επιχείρηση απάτης και πολλές χώρες σκέπτονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για τη χρήση του.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: