Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βιβλία δύο δημοσιογράφων παρουσιάζονται Τρίτη-Τετάρτη στην ΕΣΗΕΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 20/06/2015

Δύο ενδιαφέρουσες εκδόσεις θα παρουσιαστούν την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24/6, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), οργανωμένες από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Πρόκειται για τα βιβλία των δημοσιογράφων Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος – Κλασσικές Αναλύσεις, Σύγχρονες εμπειρίες» και Γιώργου Πετρίτση «Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου»

Αναλυτικά…

Το βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος Κλασσικές Αναλύσεις, Σύγχρονες εμπειρίες», (Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη), θα παρουσιαστεί την Τρίτη 23/6 (6:30 μμ) και θα μιλήσουν ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο ομ. καθ. Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευτύχης Μπιτσάκης, ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο δημοσιογράφος Θανάσης Σκαμνάκης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου επιχειρεί μέσα από τη διασταύρωση πολιτικής θεωρίας και ιστορικών εμπειριών, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από έργα κλασικών και σύγχρονων διανοητών του ευρύτερου μαρξιστικού χώρου, να εξάγει κάποια συμπεράσματα για την κρίσιμη συγκυρία στη οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, αποφεύγοντας τη μηχανιστική μεταφορά έτοιμων συνταγών.

Το βιβλίο του Γιώργου Πετρίτση «Η χαμένη αξιοπρέπεια του Κούλη Πάτου», (Εκδόσεις «Αdam»), θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 24/6 (12 μ) και θα προλογίσει η δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου, ενώ θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Τίτος Αθανασιάδης, Μιχάλης Δημητρίου και Θέμης Μπερεδήμας.

Ο Γιώργος Πετρίτσης, που είναι και δημιουργός ιστορικών τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ, σε αυτό το βιβλίο σατιρίζει το φαινόμενο της επιβολής μιας μορφής δικτατορίας από τα ΜΜΕ στις σύγχρονες κοινωνίες, αντλώντας ιδέες από το θέατρο του παραλόγου και ιδιαίτερα από τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο, όπου σε ένα κόσμο καρικατούρα οι άνθρωποι χάνουν την προσωπικότητα τους και μεταβάλλονται σε έναν άβουλο, αποχαυνωμένο όχλο υποταγμένο στις επιταγές των ΜΜΕ.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση και σχολιασμός για τις θέσεις του συγγραφέα στο επίμαχο θέμα της δικτατορίας των ΜΜΕ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: