Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βραβείο “Πούλιτζερ” σε τρεις Έλληνες φωτορεπόρτερς για την προσφυγική κρίση

ΚΟΣΜΟΣ στις 19/04/2016

Στην ομάδα του Μπεχράκη

Ελληνικό άρωμα είχε η χθεσινή ανακοίνωση στην Νέα Υόρκη των βραβείων Pulitzer, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης, η οποία φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής.

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη (φωτό), επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και στην ομάδα του.
Ο Γιάννης Μπεχράκης βραβεύθηκε πέρυσι και ως φωτογράφος της χρονιάς από την εφημερίδα Guardian.

Το πρακτορείo ειδήσεων Reuters τιμήθηκε από κοινού με την εφημερίδα New York Times στην κατηγορία «Breaking News». Η ομάδα του Reuters, που περιλαμβάνει επίσης τον Άλκη Κωνσταντινίδη, τον Michael Dalder, τον Srdjan Zivulovic, τον Bernadett Szabo, τον Αλέξανδρο Αβραμίδη, τον Stoyan Nenov και τον Laszlo Balogh, διακρίθηκε για πλειάδα φωτογραφιών με μετανάστες στοιβαγμένους σε πλαστικές βάρκες και τις πρώτες τους στιγμές από την άφιξή τους στα ελληνικά παράλια στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

«Δείξαμε στον κόσμο τι συμβαίνει και ο κόσμος νοιάστηκε. Αυτό έδειξε ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά», δήλωσε ο Μπεχράκης. «Κάναμε τη φωνή αυτών των άμοιρων ανθρώπων να ακουστεί. Τώρα με το Πούλιτζερ, νιώθουμε ότι η δουλειά μας αναγνωρίζεται».
Ανάμεσα στις εικόνες που βραβεύθηκαν κάποιες δείχνουν οικογένειες να τρέχουν βιαστικά προς τις ακτές των ελληνικών νησιών απέναντι από τα τουρκικά παράλια, άλλες πάλι ανθρώπους μες στο νερό και άλλους να καταρρέουν μόλις φτάνουν στη στεριά. Άλλες αντιπαραβάλλουν τις πλαστικές βάρκες στη θάλασσα με ένα
κρουαζιερόπλοιο ή με ένα δελφίνι που πηδάει ή με το ηλιοβασίλεμα.

Το Reuters μοιράστηκε το βραβείο με τον Mauricio Lima, τον Sergey Ponomarev, τον Tyler Hicks και τον Daniel Etter των New York Times, επίσης για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής
κρίσης.

Στο πρακτορείο Associated Press απονεμήθηκε το βραβείο «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης στη βιομηχανία θαλασσινών.
Πηγή: ethnos.gr

Απάντηση