Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Χωρίς σκιά”… οι τρεις μονόλογοι του Γιώργου Δουατζή στον πολυχώρο Τέχνης “Αλεξάνδρεια”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/12/2017

Από τη Δευτέρα 4/12

|> Μια σπονδυλωτή παράσταση για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, τον έρωτα, την κρίση, με τίτλο “Χωρίς σκιά” θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 4/12 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8:30 μμ (έως 19 Δεκεμβρίου 2017), στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής). Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη και περιλαμβάνει τρία θεατρικά μονόπρακτα, βασισμένα σε διηγήματα του Γιώργου Δουατζή, από τη συλλογή “Η άλλη λέξη” (Εκδόσεις Γαβριηλίδης).

“Χωρίς σκιά” είναι ο τίτλος του πρώτου μονόπρακτου, που αναφέρεται στη σχέση δύο φίλων που έζησαν μαζί από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα, σχέση που τελειώνει με τον θάνατο του ενός. Η απουσία αυτή απελευθερώνει τον επιζώντα που κατακλύζεται από αμφιλεγόμενα συναισθήματα. Με έναν αποκαλυπτικό λόγο εκτονώνεται και φέρνει στο φως όσα πικρά έκρυβε επί δεκαετίες στα σκοτάδια της ψυχής του.

Ο “Μονόλογος του Λου”, δεύτερο στη σειρά μονόπρακτο, ψηλαφεί τα στερεότυπα που “συντηρούν” την καθημερινότητα ενός ζευγαριού, την εσωστρέφεια που εμποδίζει την ουσιαστική ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων, την ντροπή που νιώθουν οι άνθρωποι αρνούμενοι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στους άλλους. Ο Λου ανατέμνει με δεξιοτεχνία και απλότητα τη σχέση ενός ζευγαριού της διπλανής πόρτας ή, καλύτερα, της… δικής μας πόρτας.

Η τρίτη ιστορία, “Η πείνα”, είναι η αφήγηση ενός ανθρώπου που ζει την ευμάρεια του μικροαστού ανυποψίαστος για την επερχόμενη κρίση και τα δεινά της. Μέσα από τα ερείπια της πρότερης ζωής του, άνεργος, αναζητά διεξόδους, ανακαλύπτει τη σκληρότητα του νέου ζοφερού περιβάλλοντος, παλεύει να σταθεί στα πόδια του και φτάνει στα όρια της πείνας. Μια συνηθισμένη ιστορία στη χώρα μας, όπου πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τους κρατάει στη ζωή μόνον η ελπίδα.

Εκτός από τον Νίκο Γκεσούλη που υπογράφει την σκηνοθεσία και την επιμέλεια των φωτισμών, οι άλλοι συντελεστές, είναι ο Μιχάλης Αμάραντος (εικαστικά) ο Γιώργος Βαρσαμάκης (μουσική) και οι ηθοποιοί Βασίλης Βλάχος και Θοδωρής Προκοπίου.

Διάρκεια παράστασης 60΄ λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, για φοιτητές 8 ευρώ και για ανέργους 5 ευρώ. Κρατήσεις: 210.8673655.

Απάντηση