Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 19/09/2022

Διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’Σαλαμίνια 2022’’ – Οργάνωση Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Σαλαμίνας

|> Σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σαλαμίνας και υπό της αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 20/9 στις 10 πμ η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: ‘’Η σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για τον Δυτικό Κόσμο’’, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα ‘’Σαλαμίνια 2022’’.

Την ημερίδα θα πλαισιώσουν ως ομιλητές σημαίνοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που θα αναλύσουν τη συμβολή των συμμαχικών πόλεων αλλά και την καθοριστική σημασία της νικηφόρας μάχης που άλλαξε την πορεία ολόκληρου του Δυτικού Κόσμου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Βασιλική ΘεοδωρακοπούλουΜπόγρη και ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Η σύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Παρακάτω επισυνάπτεται ο σχετικός υπερσύνδεσμος, οι κωδικοί σύνδεσης καθώς και το πρόγραμμα της ημερίδας.

Link:
https://us06web.zoom.us/j/85879716288?pwd=NTB2QmZic2JGL0RleTM3Z1BTZXNCUT09
Κωδικοί Σύνδεσης:

  • Meeting ID: 858 7971 6288
  • Passcode: 958720

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10.00: Έναρξη εργασιών ημερίδας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

10.10: Χαιρετισμοί

  • Βασιλική Μπόγρη Θεοδωρακοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.
  • Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας.
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

10.30: Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστημίου Ζυρίχης, π. καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, π. πρόεδρος Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος. Θέμα: ‘’Ο Τάφος του Θεμιστοκλή – Ένα ξεχασμένο μνημείο’’.

10.45: Ελευθέριος Σκιαδάς, αντιδήμαρχος Αθηναίων, πρόεδρος Συλλόγου των Αθηναίων, ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών του Ολυμπισμού. Θέμα: ‘’Ο ρόλος της Πόλης των Αθηνών στην νίκη κατά των Περσών στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας’’.

11.00: Εύη Μικρομάστορα, αρχαιολόγος, ειδική αγωγός (Μ.Α.), υποψήφια διδάκτωρ Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δήμος Σαλαμίμνας. Θέμα: ‘’Η διαχρονία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στον τόπο, την τέχνη και την πολιτική – Η αποτίμηση της νίκης –  Ένα μουσείο ανοιχτό’’.

11.15: Διονύσης Χ. Καλαμάκης, καθηγητής- διευθυντής του τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας τμήματος Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ -Δήμος Αίγινας. Θέμα:  ‘’Η Αίγινα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Πρόταση για τους τάφους των Αιγινητών Σαλαμινομάχων’’.

11.30: Σοφία Σκάζα, καθηγήτρια φιλόλογος, 2ο Λύκειο Κορίνθου – Δήμος Κορινθίας. Θέμα: ‘’Η συμβολή των Κορινθίων στην ιστορική νίκη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας’’.

11.45: Κων. Σπίνος, αξιωματικός ε.α. – Δήμος Μεγάρων. Θέμα: ‘’Η συμβολή των Μεγάρων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας’’.

12.00: Πέτρος Δούκας, δήμαρχος Σπάρτης. Θέμα: ‘’Η συμβολή της Σπάρτης στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας’’.

12.15: Αλεξάνδρα Σ. Σφυρόερα, δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ – Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Θέμα: ‘’Οι Νάξιοι υπό τον τριήραρχο Δημόκριτο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας’’.

12.30: Λάζαρος Γούτος, δημοτικός σύμβουλος Ερμιονίδας. Θέμα: ‘’Η συμβολή της Ερμιόνης στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας’’.

12.45: Θεοδώρα Λυμπέρη, φιλόλογος – Δήμος Ερέτριας. Θέμα: ‘’Οι αειναύτες Ερετριείς στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας’’.

13.00: Μίμης Σοφοκλέους, διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Αρχείου, Κέντρου Μελετών – Λεμεσός, Κύπρος. Θέμα: ‘’Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η συμβολή των 23 πόλεων – κρατών στην νίκη εναντίων των Περσών το 480 π.Χ.’’.

13.15: Λήξη διαδικτυακής ημερίδας.

> Συντονισμός: Δρ Αντώνιος Πολυδώρου, μέλος Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής ‘’Σαλαμίνια 2022’’.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: