Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μαθητές από 13 χώρες στην 7η Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 17/09/2022

Διοργανώθηκε στο Βουκουρέστι και συμμετείχαν δύο μαθητές τού Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας που εκπροσώπησαν τη Γαλλία

|> Από τη ‘’Diaspora Grecque’’ των Ελλήνων της Μασσαλίας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με την Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας. Η ανακοίνωση των ομογενών, αναφέρει:

Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε εφέτος η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι από τις 8 ως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022

Στην εφετινή Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος μαθητές από 1τις 13 χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.

Η Ολυμπιάδα διοργανώνεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας και την ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας, υπό την υψηλή επιστασία του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας και υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η γαλλική αντιπροσωπεία με τους διοργανωτές. Από δεξιά προς αριστερά: Οι δύο συμμετέχοντες μαθητές, ο βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Γ. Ζησόπουλος, (Dragos Zisopol), η συντονίστρια Εκπαίδευσης Ρουμανίας Κ. Μακρογιαννάκη, ο επικεφαλής του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, καθηγητής Tudor Dinu, και η συνοδός των μαθητών, καθηγήτρια, δρ Νεοελληνικών Σπουδών,  Ι. Μουσικούδη.

Οι εξετάσεις έγιναν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε γραπτές εξετάσεις ανάλογα με το επίπεδο ελληνομάθειας στο οποίο ανήκαν.
Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες βραβεύτηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ίδια αίθουσα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Βραβεύτηκαν μαθητές από τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Τουρκία και τη Σερβία. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε βεβαίωση συμμετοχής.

Τα έξοδα διοργάνωσης, υποδοχής και φιλοξενίας των συμμετεχόντων καλύφθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των εξετάσεων, οι συμμετέχοντες μαθητές και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν σε ελληνική βραδιά με πλούσιο μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων Ελλήνων και Ρουμάνων, καθώς και σε επίσημο δείπνο που έκλεισε τις εργασίες της 7ης Ολυμπιάδας.
Η τριήμερη παραμονή των συμμετεχόντων μαθητών και των συνοδών τους στο Βουκουρέστι περιλάμβανε εξ άλλου εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επισκέψεις σε Μουσεία και αξιοθέατα της πόλης, τα οποία τους έδωσαν την ευκαιρία γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρουμανίας.

Η Γαλλία αντιπροσωπεύτηκε επάξια στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα της Ελληνικής Γλώσσας από δύο μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας υπό την αιγίδα του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών και με την ηθική και υλική στήριξη της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας, ενός συλλόγου που προωθεί και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία και αποτέλεσε έναυσμα για μελλοντική συμμετοχή και άλλων μαθητών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: