Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και οι σφουγγαράδες…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 18/05/2019

Ειδική εκδήλωση σήμερα από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και την ομάδα «Αρχιπέλαγος»

|> Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.  Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει και εφέτος στον εορτασμό φιλοξενώντας ομιλία και προβολή ντοκυμαντέρ από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική ομάδα “Αρχιπέλαγος” με θέμα το παραδοσιακό επάγγελμα του σφουγγαρά.

Θα παρουσιαστούν το ταξίδι ενός καλύμνικου σπογγαλιευτικού πλοίου, οι τοπικές παραδόσεις, ο “χορός του μηχανικού”, η νόσος των δυτών, τα είδη, η φυσιολογία και οι χρήσεις των φυσικών σπόγγων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα εκτεθούν εξαρτήματα από παλαιό σκάφανδρο κατάδυσης της συλλογής του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, μάσκα κατάδυσης τύπου “Φερνέζ” και  συλλογή φυσικών σφουγγαριών από την πολιτιστική ομάδα “Αρχιπέλαγος”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: