Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εικαστικό ‘’Έαρ’’ στη ‘’Sotiropoulos Art Gallery’’ με υπογραφή: Αννίτα Πατσουράκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 19/04/2024

Ζωγραφική, Γλυπτική, Ψηφιδωτό, Κόσμημα, με τη συμμετοχή 34 εικαστικών καλλιτεχνών

|> Με τον γενικό τίτλο ‘’Έαρ’’ παρουσιάζεται αύριο Σάββατο 20/4 στις 7 μμ η έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Ψηφιδωτού, Κοσμήματος και μοναδικών αντικειμένων Τέχνης στην ‘’Sotiropoulos Art Gallery’’, της οδού Μαυρομιχάλη 3 και Ακαδημίας.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, ο οποία σε σχετικό σημείωμά της, αναφέρει:

«Έαρ», η Ομηρική λέξη που υποκαταστάθηκε από τη βυζαντινή «άνοιξις» για να δηλώσει εκφραστικά το άνοιγμα, τη διάνοιξη της φύσης, την λατινική «primavera» για την «πρώτη άνθιση» και το λατινικό «aperio» – «ανοίγω», για τον Απρίλιο τον κυριότερο μήνα της Άνοιξης. Στην ελληνική μυθολογία, η θεότητα Έαρ είχε φτερά, ήταν στεφανωμένη με στέμμα χλόης και κρατούσε καλάθι με φρέσκα ανοιξιάτικα λουλούδια.

Η άνοιξη έγινε η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, δοξάστηκε σε όλους τους πολιτισμούς, τις γλώσσες, τους μύθους, από την ευωδιά των λουλουδιών, τον ανυπέρβλητο συνδυασμό σχημάτων και χρωμάτων, για την επιβολή της στην ανθρώπινη φύση με το ασύγκριτο μεγαλείο της δημιουργίας, της δύναμης και της επιρροής της. Οι εικόνες μεταμόρφωσης, τα ερεθίσματα και το πλήθος συναισθημάτων ευφορίας, ευδαιμονισμού, αισιοδοξίας, ελπίδας, και ερωτισμού, σε ακολουθία σκέψεων και στοχασμών ενέπνευσαν ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς ανά τον κόσμο, αφήνοντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας στο θεατή. Μόνο η τέχνη, μπορεί να αναπαραστήσει την ανοιξιάτικη φύση!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η εικαστική θεματική πρόταση «Έαρ» περικλείει καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, κοσμήματος και χρηστικών αντικειμένων τέχνης, σε παραστατική, αφαιρετική και συμβολική υπόσταση. Επιδιώκει και αναζητά την εκδήλωση της ανθρώπινης εσωτερικής ανάγκης, την υποσυνείδητη διάσταση και ψυχοσύνθεση που εκφράζονται εικαστικά, σχηματοποιούνται μορφικά, καθορίζονται χρωματικά, ταυτίζονται και ερμηνεύονται εννοιολογικά μέσα από απεικονίσεις φυτών, λουλουδιών, τοπιογραφικών απόψεων, ζωομορφικών συνθέσεων, αποτελώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό για φιλήδονες μορφές και γλυπτικές αισθησιακές φιγούρες.

Αποσκοπεί στη διήγηση της περιγραφής της φύσης με σύγχρονη ματιά και επίκαιρη άποψη από την έκφραση συλλογικότητας των καλλιτεχνών.

Δημιουργοί με ξεχωριστές αφετηρίες, διαφορετικές διαδρομές σπουδών και εμπειρίας, ερμηνεύουν και προσεγγίζουν με μια ποικιλία εκφράσεων, εικαστικών μέσων και τεχνικών, συνευρίσκονται σε συνομιλίες δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων. Με εικονογραφικό εμπλουτισμό μεταδίδουν αίσθηση ανάτασης, οπτικής εναρμόνισης και διάχυτης εαρινής μέθεξης, μεταφέροντας τη φράση του ποιητή Θεόκριτου για σπινθηροβόλα και ακμαία ζωή, «έαρ όράν»!

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ρένα ΑΝΟΥΣΗ-ΗΛΙΑ, Εριέττα ΒΟΡΔΩΝΗ, Μάριος ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, Νινέτα ΒΡΕΤΟΥ, Σπύρος ΓΕΩΡΓΑΣ, Όλγα ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, Άννα ΓΡΗΓΟΡΑ, Τάσος ΔΗΜΟΣ, Ανδρέας ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ, Άννα ΚΑΤΙΜΕΡΛΗ, Ιωάννα ΚΑΦΙΔΑ, Ιριάνα ΚΟΝΔΥΛΗ, Δέσποινα ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ, Μάγδα ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ, Γιάννης ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ, Μαρία ΚΤΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, Δημήτρης ΚΩΣΤΑΣ, Αλίνα ΜΑΤΣΑ, Βαγγέλης ΜΗΤΣΟΥ, Μάρτα ΜΠΙΑΤΖΙΝΙ, Γεωργία ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ, Φένυ ΜΠΟΥΖΑ, Αλεξάνδρα ΠΑΛΑΣΚΑ, Άγγελος ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, Στέλιος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αριστείδης ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ, Χάρης ΠΡΕΣΣΑΣ, Βαγγέλης ΡΗΝΑΣ, Μαρία ΡΟΥΣΣΟΥ, Γιώργος ΡΟΥΣΣΗΣ, Μανώλης ΡΟΥΣΣΗΣ, Γιάννης ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ, Στέφανος ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ, Καίτη ΤΑΖΕΔΑΚΗ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ > Sotiropoulos Art Gallery | Φώτης Σωτηρόπουλος, Μαυρομιχάλη 3 & Ακαδημίας, Αθήνα 106 79. Τηλ.: 210.3624820

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: