Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 20/05/2024

Φωταγώγηση του Μνημείου Γενοκτονίας ‘’Πυρρίχιο Πέταγμα’’ του Πειραιά

|> Με μια συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τίμησαν τη συμπλήρωση 105 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα, το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε συμβολικά με κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Πριν την έναρξη της τελετής, πραγματοποιήθηκε η είσοδος στο μνημείο της ομάδας δρομέων «Πόντος – Δρόμος Μνήμης», οι οποίοι άναψαν την φλόγα του μνημείου. Οι δρομείς ξεκίνησαν από το Μνημείο «Ηρώων Ελλήνων του Πόντου» της Καλλιθέας, ένα από τα πρώτα μνημεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, σε μουσικό – αφηγηματικό δρώμενο, ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη από τον λυράρη Ηλία Υφαντίδη, τον Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι και τον Λεωνίδα Μιχαηλίδη στο βιολοντσέλο. Ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τίτλο «Δεν τελειώσαμε… Ο Χριστός Ανέστη!», με αφηγήσεις από τις Σουλτάνα Βαρυτυμιάδη και Άννα Καλαϊτζόγλου και με τη συμμετοχή της χορωδίας ενηλίκων της «Κιβωτού του Πόντου».

Την εκδήλωση έκλεισαν οι πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό υπό τις οδηγίες του Όμηρου Παχατουρίδη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στεφάνια κατέθεσαν:

-Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου.

-Εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλέξανδρος Τζεφεράκος.

-Εκ μέρους του δωρητή του Μνημείου Ευάγγελου Μαρινάκη, η πρόεδρος της Alter Ego Media Φωτεινή Υψηλάντη.

-Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Χρήστος Δημόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης :

Οι βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος και Γιώργος Βρεττάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, οι αντιδήμαρχοι: Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημήτρης Καρύδης, Αντώνης Μοραντζής και Χαρουτιούν Μαρκαριάν, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι: Γιώργος Βίτσας, Χαράλαμπος Λιακόσταυρος και Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άγγελος – Ιωάννης Μπουλντούμης και Χρήστος Φωτιάδης, η πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτα Θειακούλη – Βοϊδονικόλα, κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄/θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Δρακούλης Κούβαρης, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ιωάννης Νικολακάκης, η ανθυπαστυνόμος Βασιλική Κοντολάτη, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης, μέλη της ποντιακής κοινότητας κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: