Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Εκ Πειραιώς”, “Πειραιώτες” και… πλήρες το Δημοτικό!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 10/05/2016

Ο δήμος Πειραιά τίμησε το συγγραφικό έργου του Διονύση Χαριτόπουλου

Πρωτόγνωρες στιγμές γνώρισε χθες ο Πειραιάς, αλλά και το ελληνικό βιβλίο, σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, με την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Διονύση Χαριτόπουλου.  Του Πειραιώτη που μέσα από τα τελευταία του έργα, αναδεικνύει την συναρπαστική ιστορική πορεία του Πειραιά με την ιδιαιτερότητά του και την ιδιόμορφη ψυχοσύνθεση των κατοίκων του. Ήταν μία παρουσίαση άψογη, σοβαρή και με την αύρα του Πειραιά του χθες…

Για τον Διονύση Χαριτόπουλο και το έργο του μίλησαν (με τη σειρά) ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Γιάννης Ευσταθιάδης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ ο -επίσης Πειραιώτης- Γιώργος Κιμούλης, διάβασε απόσπασμα από τους “Πειραιώτες” (το τελευταίο βιβλίο του Χαριτόπουλου) σχετικό με το ζεϊμπέκικο. Ένα κείμενο μοναδικό που αριστοτεχνικά μετέδωσε ο Γιώργος Κιμούλης.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι και οι παραπάνω τέσσερις συγγραφείς, μίλησαν για τον Χαριτόπουλο και το έργο του, ο καθένας με το ύφος του – κάτι που προσέδωσε στην παρουσίαση μία ιδιαίτερη ποιότητα.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης προσέφερε στον Πειραιώτη συγγραφέα αναμνηστική πλακέτα, τονίζοντας μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την αποψινή παρουσίαση του Πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου, σε αυτόν εδώ το χώρο, του πιο εμβληματικού χώρου πολιτισμού της πόλης.

Ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι ο Διονύσης Χαριτόπουλος όχι μόνο δεν ξέχασε την “πάμπτωχη, κουτοπόνηρη, λιμοκοντόρισσα, αλλά και αυθεντική, με τσίπα”, όπως έχει πει ο ίδιος, περιοχή των Μανιάτικων του Πειραιά, αλλά και τους Πειραιώτες  και τους αφιέρωσε τα δυο τελευταία έργα του.

Μέσα σε αυτά τα δύο τελευταία έργα το “Εκ Πειραιώς” και “Πειραιώτες”, ο συγγραφέας δεν αποτυπώνει μόνο, με μαεστρία, οφείλω να ομολογήσω, όσο μπορώ να κρίνω,  διάφορους χαρακτήρες, χαρακτηριστικούς τύπους αυτής της πόλης, αλλά αποτυπώνει την ίδια την πόλη στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Μια πόλη που μπορεί να μοιάζει  οικεία σε όλους μας, αλλά νομίζω ότι δεν είναι οικεία και στην πραγματικότητα εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη ακόμη και σε μεγάλο κομμάτι  Πειραιωτών.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η προσφορά του Διονύση Χαριτόπουλου, ότι κάνει γνωστή την ανθρωπογεωγραφία μιας πόλης και κατά συνέπεια την ίδια την πόλη, μέσα από τους διαφόρους τύπους που περιγράφει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να κάνει αυτή την πολύ όμορφη αποψινή εκδήλωση, να τιμήσει για το έργο του τον Διονύση Χαριτόπουλο και πραγματικά από αυτά που ακούσαμε και από αυτά που είδαμε, νομίζω ότι κάναμε μια πολύ σωστή επιλογή.

Μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη μας με σημαντικούς ανθρώπους στο Δημοτικό Θέατρο.

Επιτρέψτε μου δε,  σε αυτό το σημείο να ευλογήσω λίγο και  τα «γένια» του Δήμου, νομίζω ότι συνέβαλε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, ειδικά για το τελευταίο βιβλίο “Πειραιώτες”. Νομίζω ότι η έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου είναι  σημαντική, αν και πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχουν ο συγγραφέας και οι αναγνώστες.

Εύχομαι στον Διονύση Χαριτόπουλο και τους Πειραιώτες του να είναι καλοτάξιδοι, όπως και ο Ολυμπιακός που ιδιαίτερα αγαπά.

Και θα κλείσω με ένα προσωπικό σχόλιο, που είναι σημαντικό για εμένα, για τους δύο από τους τέσσερις κυρίους στο πάνελ, γιατί με έχουν μεγαλώσει. Ο κ. Κ. Γεωργουσόπουλος οικογενειακός φίλος και  καθηγητής μου για πολλά χρόνια στο σχολείο όπως και η αείμνηστη σύζυγός του και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος οικογενειακός φίλος κι εκείνος, με γνωρίζει από την «κούνια», θα έλεγα, με γνωρίζει εδώ και 47 χρόνια.  Να είστε καλά όλοι. Ευχαριστώ πολύ».

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο σύντομος χαιρετισμός του Διονύση Χαριτόπουλου, που με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Γιάννη Μώραλη, για την τιμή που του έγινε, όπως επίσης τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στο Δημοτικό Θέατρο.

Σημειώνεται ότι την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου και την προλόγισε η διευθύντρια της διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Πειραιά, Βάσω Σωτηρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, οι βουλευτές  Ελ. Σταματάκη, Γ. Γεννιά και Κ. Κατσαφάδος, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Επίσης οι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Κόκκαλης, Α. Χαρβαλάκου-Γλύκα, Κ. Σιγαλάκος, Ν. Καλαμακιώτης η δημοτική σύμβουλος Ευ. Σαρρή, η πρόεδρος της Β΄ δημοτικής κοινότητας Ευ. Αθανασίου, ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Κουβάτσος, ο διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Ν. Διαμαντής, άλλοι καλλιτέχνες, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και πλήθος κόσμου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: