Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση Πλακιωτάκη στη διεθνή διάσκεψη της Σαγκάης

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 09/11/2019

Επανέλαβε τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα των καυσίμων, τη συμμόρφωση

|> Σε λιγότερο από δύο μήνες έως την εφαρμογή αυστηρότερων ορίων για το θείο στα καύσιμα πλοίων, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, επανέλαβε τις ανησυχίες του κλάδου σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα των καυσίμων και τα θέματα συμμόρφωσης.

Μιλώντας στην παγκόσμια ναυτιλιακή διάσκεψη κορυφής στη Σαγκάη, μια ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης πρακτικών λύσεων στα ζητήματα της συμμόρφωσης, με σκοπό την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού, αλλά ισότιμων όρων για παγκόσμια ναυτιλία.

Μιλώντας στο Lloyd’s List στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Πλακιωτάκης παραδέχτηκε ότι τα σχόλιά του ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να συγκεντρωθεί ευρύτερη υποστήριξη για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση εντός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, όπου η Ελλάδα ήταν συχνά απομονωμένη – τουλάχιστον δημόσια – λόγω της κριτικής που ασκούσε στην πολιτική των αποθειωμένων καυσίμων.

Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου άμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ“, είπε. Του έθεσα το ζήτημα του φυσικού αερίου, και την διαθεσιμότητα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο – αλλά δεν έλαβα πειστικές απαντήσεις. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως αν πάει κάτι στραβά δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο“.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την παγκόσμια διαθεσιμότητα συμμορφούμενων καυσίμων και να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, ποιότητας και ασφάλειας για την άμβλυνση των ανησυχιών της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας“, δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στους συνέδρους της διάσκεψης της Cosco. 

Από την πλευρά μας”, συνέχισε, “προχωράμε στην δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα μας διασφαλίζει ότι η συμμόρφωση της βιομηχανίας καυσίμων θα είναι πλήρης και απόλυτα συμβατή με τις νέες απαιτήσεις. Αναμένουμε“, πρόσθεσε, “ότι όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα βρουν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις σχετικά με θέματα συμμόρφωσης, με στόχο την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και για την παγκόσμια ναυτιλία“.

Στους διαδρόμους των γραφείων του ΙΜΟ στο Λονδίνο, αλλά και σε αρκετά φόρουμ ανά τον κόσμο αρκετοί είναι αυτοί που εμφανίζονται να συμφωνούν με τις ελληνικές ανησυχίες, αλλά η ανησυχία αυτή δεν αντανακλάται πάντα στις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων κρατών και οργανισμών.  

Μιλώντας στον Lloyd’s List σε μια σπάνια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε: “Ορισμένες χώρες πρέπει τώρα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις. Πρέπει να ξυπνήσουμε μερικούς από τους συναδέλφους μας και μερικά άλλα κράτη πριν να είναι πολύ αργά. Αν συνεχίσουν στην τωρινή κατεύθυνση θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής τους“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: