Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε απόγνωση η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού, επειδή η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των εκεί Ελληνόπουλων

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 19/10/2022

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας για την μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικών στα τμήματα της Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων και Λυκείων

|> Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο Ελληνισμός του Παρισιού λόγω της αδιαφορίας που δείχνει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, για τα τμήματα της Ελληνικής Γλώσσας και οπωσδήποτε για το επίπεδο εκπαίδευσης των εκεί Ελληνόπουλων.

Οι επίσημοι ελληνικοί φορείς στο Παρίσι, όπως είναι η Ελληνική Κοινότητα και η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γαλλίας κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν σχολικά κτήρια και καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας, αλλά οι προσπάθειές τους δεν επαρκούν…

Προ αυτού η Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων (Communauté Hellénique de Paris et des Environs), έστειλε –δια της προέδρου του Σέτας Θεοδωρίδου (ένθετη φωτό)– επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η επιστολή που αναρτήθηκε στον ελληνογαλλικό ιστότοπο diaspora-grecque.com, αναφέρει:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η έλλειψη εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες στο Παρίσι και στην περιφέρεια την εφετινή χρονιά, δεν επιτρέπει στους πολυάριθμους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας να κάνουν ένα σωστό μάθημα.

Τα ΤΕΓ όταν ιδρύθηκαν είχαν επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών. Με την πάροδο του χρόνου, πολιτικές οικονομίας ανάγκασαν εκπαιδευτικούς να εργάζονται δίχως επιμίσθιο. Σήμερα ούτε και αυτό είναι εφικτό!
Περίπου 500 μαθητές, σε πέντε διαφορετικά ΤΕΓ στοιβάζονται σε πολυεπίπεδα τμήματα, με κυλιόμενα ωράρια και αδυναμία να γίνει σωστά η διδασκαλία από 7 μόνο εκπαιδευτικούς εκ των οποίων 2 νηπιαγωγοί, σε σχολεία που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο το απόγευμα του Σαββάτου.
Αποτέλεσμα, το ΤΕΓ Αραγκό με 150 μαθητές όλων των επιπέδων να έχει μια φιλόλογο, εναν δάσκαλο και μια νηπιαγωγό. Το ΤΕΓ Σατενέ Μαλαμπρύ με 135 μαθητές έχει 4 εκπαιδευτικούς. Αναγκαστικά κυλιόμενα ωράρια, λιγότερες εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και γονείς που αναγκάζονται να περιμένουν με ορισμένα από τα παιδιά τους που έχουν μάθημα στο επόμενο ωράριο, στα καφενεία με ότι αυτό εξυπακούεται.

Κυρία Υπουργέ,
Σας παρακαλούμε να ενδιαφερθείτε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί φέτος από την αδιαφορία διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΕΠΘ και μόνο. Σε τηλεφώνημά μου, μου απάντησαν: Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος που να λέει ότι πρέπει να στέλνουμε εκπαιδευτικούς ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών! Σας στείλαμε τρεις, και πολλοί σας είναι!..

Ποιό είναι το κριτήριο κυρία Υπουργέ; Είναι απάντηση αυτή; Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες δέχτηκε καταιγισμό μηνυμάτων από όλες τις γειτονικές χώρες όπου η ίδια πολιτική αδιαφορία, προκαλεί τα ίδια προβλήματα!
Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν τα ωράριά τους στα διαφορετικά σχολεία όπου διδάσκουν και διδάσκουν τις υπόλοιπες ώρες σε τμήματα ενηλίκων, προβάλλοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας σε μη Έλληνες.

Στο Παρίσι, από το Ελληνικό κράτος ζητάμε μόνο την απόσπαση εκπαιδευτικών! Τίποτε άλλο. Η Ελληνική Κοινότητα και η Μητρόπολη φροντίζουν για την ενοικίαση γαλλικών σχολείων τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούν για να γίνονται τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Φροντίζουμε για όλα τα έξοδα, την χαρτική ύλη την γραμματειακή υποστήριξη. Το Παρίσι και τα προάστιά του είναι πολλά και απομακρυσμένα. Οι γονείς, για να μάθουν τα παιδιά τους την γλώσσα μας και για να μην αφομοιωθούν εντελώς, κάνουν θυσίες κάθε εβδομάδα. Δεν θέλουμε να χάσουμε τον σύνδεσμο με την πατρίδα μας, με τις ρίζες μας. Πολλά από τα παιδιά μας επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργαστούν και να κάνουν οικογένειες.

Αν το Ελληνικό κράτος αποφάσισε να εγκαταλείψει την ελληνική παιδεία ομογενών, να μας το πει ξεκάθαρα. Η υπάρχουν ΤΕΓ και επανδρώνονται σωστά ή δεν στέλνετε κανέναν εκπαιδευτικό και κλείνουμε τα σχολεία! Ημίμετρα κοστίζουν και δεν αποδίδουν
Η Κοινότητα και οι σύλλογοι γονέων έχουν συντάξει μια δημόσια καταγγελία την οποία αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε στα ΜΜΕ. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!
Σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την διευθέτηση του θέματος και την άμεση απόσπαση άλλων πέντε εκπαιδευτικών για να μην κλείσουμε τις σχολικές μονάδες μας.

Εκ μέρους όλων των συλλόγων,
Με εκτίμηση, Σέτα Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

Εξ άλλου, στον ιστότοπο της Ελληνικής Κοινότητας panhellenicpost.com, αναρτήθηκε η διαμαρτυρία με τον τίτλο ‘’Τεράστια η ανησυχία στον ελληνισμό του Παρισιού για την δραματική κατάσταση των τμημάτων Ελληνικής γλώσσας’’.

Η ανάρτηση αναφέρει:

Επιστολή διαμαρτυρίας από την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ελληνόγλωσσης Παιδείας στα Σχολεία του Παρισιού εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς διδακτικού προσωπικού αποσπασμένου από την Ελλάδα. Η επιστολή υπογράφεται από:

  • Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Arago
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Paul Bert
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Châtenay Malabry
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Sartrouville
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ Αγίου Στεφάνου

Και έχει ως ακολούθως:

Η επιστολή

Τα δύο τελευταία χρόνια, η κατάσταση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στην περιοχή του Παρισιού έχει χειροτερέψει δραματικά. Οι εκπαιδευτικοί των οποίων λήγει η θητεία δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνον 7 εκπαιδευτικοί για περίπου 500 μαθητές όλων των επιπέδων στα πέντε σχολεία της πόλης και των προαστίων του Παρισιού.

Πέρυσι, πολλά σχολεία αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην εφαρμογή συνδιδασκαλίας και κυλιόμενου ωραρίου. Οι μαθητές δηλαδή παρακολουθούσαν μόνο τις μισές από τις προβλεπόμενες διδακτικές ώρες, για να μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο με δύο βάρδιες.

Για τη φετινή σχολική χρονιά έχει πλέον επεκταθεί και η καταστροφική λύση της συνδιδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες, με αποτέλεσμα παιδιά πολλαπλών διαφορετικών επιπέδων να στοιβάζονται σε τάξεις υπεράριθμες, τμήματα επιπέδου Γυμνασίου – Λυκείου να λειτουργούν ανά δεκαπενθήμερο ή καθόλου, και νηπιαγωγοί να καλούνται να καλύπτουν όλο το δημοτικό! Φυσικό επακόλουθο και φέτος, η μείωση των ωρών διδασκαλίας και η έκπτωση της ποιότητας εκπαίδευσης.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία έχουμε ιδανικά ανάγκη από 18 εκπαιδευτικούς.

Πέρυσι, τα σχολεία υπολειτούργησαν με 11 εκπαιδευτικούς. Γνωρίζουμε ότι για τη σχολική χρονιά 2022-2023 εκκρεμούν τέσσερεις αποσπάσεις, για τις οποίες δεν έχουμε καμία ενημέρωση πότε και αν θα γίνουν.

Η συγκεκριμένη πολιτική απομακρύνει τα παιδιά από τα ελληνικά σχολεία, τα οποία ωστόσο αποτελούν τον μοναδικό χώρο σωστής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προώθησης της ελληνικής παιδείας και καλλιέργειας τής ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης.

Σε μία πόλη όπως το Παρίσι, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών και μάλιστα των νηπίων έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της πρόσφατης εγκατάστασης ελληνικών οικογενειών, το υπουργείο Παιδείας και το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών αρνείται να εκτιμήσει τις ανάγκες των αποδήμων. Κανείς δεν απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων που αγωνιούν για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Παρίσι και έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι φορείς του Ελληνισμού στο Παρίσι, η Ελληνική Κοινότητα και η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γαλλίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξασφαλίσουν σχολικά κτήρια με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διδασκαλίας και να πραγματοποιηθούν αυτά τα μαθήματα. Η Ελληνική Κοινότητα συμβάλλει στη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων, φροντίζει την αποστολή των βιβλίων και συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την διεξαγωγή εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας. Οι Σύλλογοι Γονέων, από την πλευρά τους, στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών προσπαθώντας να διευκολύνουν το δύσκολο έργο τους, όπου και όπως είναι δυνατόν. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν, εάν δεν έχουμε την έμπρακτη στήριξη του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αποδεικνύεται και από την κατάσταση που επικρατεί και στις γειτονικές χώρες, Βέλγιο και Ολλανδία, με μεγάλο ελληνικό μαθητικό πληθυσμό, η κακή διαχείριση αυτή των ελληνικών σχολείων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένη πολιτική του Υπουργείου που επιμένει στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οφείλεται στην αδιαφορία του για τη διατήρηση της ελληνομάθειας στα παιδιά τής πρόσφατης μετανάστευσης και όσων έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και τελικά στην άρνησή του να συνειδητοποιήσει ότι η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για την παροχή σωστής ελληνικής παιδείας στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού είναι μια τεράστια επένδυση με μεγάλα μακροπρόθεσμα οφέλη για το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση απόσπαση 8 ακόμα εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αξιοπρέπεια τα ελληνικά σχολεία του Παρισιού και των περιχώρων.

Ελπίζουμε και αιτούμαστε, επίσης, να σταματήσει η ψυχοφθόρα διαδικασία, που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, με τις αποσπασματικές και καθυστερημένες αποσπάσεις. Τα σχολεία ξεκινούν χωρίς να έχουν ακόμη τοποθετηθεί ούτε καν οι λιγοστοί εκπαιδευτικοί που προορίζονται για αυτά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: