Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επτά φονικά… “έδωσαν” το βραβείο Booker στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέημς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/10/2015

Η 47η απονομή

Ο Τζαμαϊκανός μυθιστοριογράφος Μάρλον Τζέημς, για το βιβλίο του «Σύντομη ιστορία επτά φονικών» (“A Brief History of Seven Killings“), είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Booker.
Το βιβλίο επελέγη μεταξύ 156 τίτλων που εξέτασε η κριτική επιτροπή και έχει ως θέμα του την ένοπλη επίθεση την οποία δέχτηκε πριν 40 χρόνια ο θρύλος της ρέγκε μουσικής Μπομπ Μάρλεϊ.

Ο 44χρονος Τζέιμς δήλωσε ότι ελπίζει μετά τη βράβευσή του, να στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στους συγγραφείς της Καραϊβικής, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να γράψει το μυθιστόρημά του αν δεν βρισκόταν μακριά από την Τζαμάικα:

«Χρειαζόμουν απόσταση για να το γράψω και από αυτή την άποψη είναι σίγουρα ένα μυθιστόρημα της εξορίας: ένα επικίνδυνο μυθιστόρημα, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο. Θα ήμουν ευτυχής αν είχε αρέσει έστω και σε δύο μόνο ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ, πρόκειται για «το πιο συναρπαστικό» βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, και ότι τα βιβλία τα οποία κρίθηκαν αντιπροσωπεύουν τις πιο διαφορετικές μορφές της αγγλικής γλώσσας ανά τον κόσμο.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ) και απονέμεται φέτος για 47η χρονιά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον Βρετανοί, κάτοικοι των πρώην βρετανικών αποικιών και συγγραφείς του Νέου Κόσμου.

Σημιεώνεται ότι το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέημς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: