Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

«Εφημερίς των Κυριών: Τ΄όνειρο» ή όταν «συναντήθηκαν» η Καλλιρρόη Παρρέν με την Σαπφώ

Πολιτισμος/Τεχνες στις 10/02/2018

Στο Μέγαρο 26/2- 20/3

|> Στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, είναι αφιερωμένη μία θεατρική παράσταση που θα παρουσιάζεται από τις 26 τρέχ. έως και τις 20 Μαρτίου, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής. Πρόκειται για το έργο της Έλενας Παλαιολόγου «Εφημερίς των Κυριών: Τ΄όνειρο».

Η επιμέλεια κειμένων είναι της Ανδρομάχης Παπαγιαννάκη, η σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, τα σκηνικά του Γιώργου Λυντζέρη, τα κοστούμια της Καλλιόπης Παλεοσακελίτου, οι χορογραφίες (και ο χορός) της Φένιας Μπότση και τους δύο ρόλους ερμηνεύουν η Βίκυ Μαραγκάκη και η Θεοδώρα Σιάρκου.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Στο έργο η Καλλιρρόη Παρρέν «συναντιέται» με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της Γυναίκας. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική, που έγραψε η Αρετή Κοκκίνου και ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη.

Η Καλλιρρόη Παρρέν

Για την ιστορία, η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στην πλοκή του έργου «συναντά» την ποιήτρια Σαπφώ, στο όνειρό της, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα της.

Η συγγραφέας

Η Έλενα Παλαιολόγου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από την »γυναίκα” ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ ‘όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, την ποιήτρια Σαπφώ και την μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

> Οι παραστάσεις, με ώρα έναρξης 8 μμ, θα δοθούν τις ημερομηνίες: 26-27 Φεβρουαρίου, 5-6-8-12-13-19-20 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ μέσω viva.gr, μειωμένα (άνεργοι, ΑμεΑ, φοιτητές κ.ά.) 8 ευρώ, σύλλογοι 10 ευρώ κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6977.201890. E-mail: machitheo@yahoo.gr

Απάντηση