Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Για ένα διαδίκτυο καλύτερο και ασφαλέστερο για τα παιδιά και τους νέους…

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 07/02/2023

Εικοστή επέτειος για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για τα 80 εκατομμύρια άτομα της ΕΕ, κάτω των 18 ετών

|> Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει την 20ή επέτειο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων απ’ όλο τον κόσμο ώστε να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Επί τη ευκαιρία, η Επιτροπή δημοσίευσε τη φιλική προς τα παιδιά έκδοση της στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στα ουκρανικά. Δημοσίευσε επίσης μια φιλική προς τα παιδιά έκδοση της δήλωσης ψηφιακών αρχών, καθώς και ένα διαδικτυακό παιχνίδι για τις ψηφιακές αρχές, μέσω των οποίων τα παιδιά και οι έφηβοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους στον ψηφιακό κόσμο.

Στην ΕΕ ζουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα κάτω των 18 ετών. Πέρυσι, η ΕΕ εισήγαγε μια σειρά εργαλείων για την προστασία και την ενδυνάμωση των νέων στο διαδίκτυο. Αυτά περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές, η οποία προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τα παιδιά στο διαδίκτυο. Η διακήρυξη υπεγράφη από τις Προέδρους της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2022, θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων, ενώ η ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά (BIK+) θα βελτιώσει τις ηλικιακά κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες και θα συμβάλει στην προστασία, στην ενδυνάμωση και τον σεβασμό όλων των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας Ντούμπραβκα Σούιτσα δήλωσε σχετικά: «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο ισχύουν όπως ακριβώς ισχύουν και εκτός διαδικτύου. Ενώνουμε τις δυνάμεις και τις ιδέες μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες και συναρπαστικές ανακαλύψεις σε όλα τα παιδιά. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας των παιδιών και των εφήβων για την πλήρη και ισότιμη ένταξή τους στην ψηφιακή μετάβαση, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο».

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: «Μετά από 20 χρόνια που γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η ΕΕ έχει επιτύχει πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να νιώθει περήφανη. Έχει δημιουργήσει ένα σύνολο εργαλείων για την ενδυνάμωση και την προστασία των παιδιών και των εφήβων σε όλη την ΕΕ, καθώς και για τον εξοπλισμό της νέας γενιάς με ψηφιακές ικανότητες και αυτοπεποίθηση. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο διαδίκτυο, και μέσω της κατάρτισης ενός κώδικα δεοντολογίας για τον ηλικιακά κατάλληλο σχεδιασμό, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: