Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πέρασαν 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης μας. Ε, και;

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 29/05/2020

Ημέρα μνήμης και αφύπνισης η σημερινή – Κάποτε θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά στον Ελληνισμό για “Βυζάντιο” και “Βυζαντινούς”

Τ/Π |> Όσο κι αν περνούν τα χρόνια, οι δεκαετίες και οι εκατονταετίες, ο πόνος των Ρωμιών και όλου του Ελληνισμού, δεν σβήνει όσο συνεχίζει να υπάρχει υπό τουρκική κατοχή η Κωνσταντινούπολη. Και ο “απίθανος” της Άγκυρας να δηλώνει με θράσος χιλίων πιθήκων, ότι θα προσευχηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία!

Από εκείνη την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου του 1453, μέχρι σήμερα -αν και πέρασαν 567 χρόνια- η Ρωμιοσύνη κλαίει για την κακή τύχη της Πόλης μας, που κάποιοι “φίλοι” και ομόθρησκοι φρόντισαν να πέσει από μέσα και να παραδοθεί στους Οθωμανούς!

Τόσο ήταν το μίσος των Δυτικών για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που μετά από περίπου 200 χρόνια αποφάσισαν να την σβήσουν και από την ιστορία, αλλάζοντας την επωνυμία της από Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε… Βυζάντιο, που είχε αυτοκράτορες… Βυζαντινούς!

Το ατύχημα είναι ότι μέχρι και σήμερα, μόνον η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σήκωσε τη φωνή της για να καταγγείλει αυτή την πλαστή ονομασία. Κανείς άλλος, ούτε κι η Ακαδημία Αθηνών. Και στα σχολεία δεν διδάσκεται ούτε αράδα γι΄ αυτή την δυτική επιβολή ονομασίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας! Είναι να απορεί κανείς, πώς γράφεται η ιστορία, αλλά και να μην απορεί πώς έπεσε η Πόλη. Υπήρχαν διαθέσιμοι…

Ημέρα πένθους σήμερα και για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, διότι εάν δεν υπήρχε το 1453, ίσως η Ευρώπη να μην γνώριζε μεσαίωνες…

Εκδήλωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Με τη δυνατότητα που δίνει το διαδίκτυο ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τίμησε χθες το βράδυ την “μαύρη” Επέτειο από την Άλωση της Βασιλεύουσας. Το θέμα ήταν “29η Μαΐου 1453 – Η Πόλις Εάλω: Ημέρα Μνήμης, Ημέρα Αφύπνισης“, συντονιστής ήτα ο Ευάγγελος Ρήγος και ομιλητής ο Αντώνης Χ. Λαμπίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Η εκδήλωση άρχισε με τον συντονιστή να παρουσιάζει τις επιτροπές του International Hellenic Association (IHA), ακολούθως μίλησε ο Αντώνης Λαμπίδης και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός συμβολικού video με θέμα “Tα 90 χρόνια του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: