Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα η ολική έκλειψη Ηλίου και οι Αμερικανοί κατακλύζουν τις πολιτείες Όρεγκον και Ν.Καρολίνα

ΚΟΣΜΟΣ στις 21/08/2017

Έχει να συμβεί 99 χρόνια!

|> Στις ΗΠΑ αναμένεται με ανυπομονησία η πρώτη ολική έκλειψη του Ηλίου εδώ και 99 χρόνια. Ήδη την αποκαλούν «η μεγάλη αμερικανική έκλειψη» και θα είναι ορατή από σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει 14 αμερικανικές πολιτείες.

Εκατομμύρια τουρίστες και ερασιτέχνες αστρονόμοι ξεκίνησαν από το Σαββατοκύριακο να συρρέουν στις πόλεις από τις οποίες θα είναι καλύτερα ορατό το φαινόμενο κατά το οποίο ο Ήλιος θα κρυφτεί πίσω από τη Σελήνη, βυθίζοντας ξαφνικά τη Γη στο σκοτάδι στη μέση της ημέρας για μερικά δευτερόλεπτα.

Το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην Πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, ήδη από τις 09:05 (τοπική ώρα, 19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη θα είναι ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της πολιτείας αυτής θα πέσει σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται στο Όρεγκον.

Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων η οποία διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες θα μπορέσουν να δουν την ολική έκλειψη Ηλίου. Όμως εκατομμύρια ακόμη θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αστρονόμων.

Η Νότια Καρολίνα στις ακτές του Ατλαντικού είναι η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η ολική έκλειψη του Ηλίου στις 21:48 (ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Τσάρλεστον. Η δε Κολούμπια, πρωτεύουσα της πολιτείας της Ν. Καρολίνας, έχει κατακλυστεί από επισκέπτες.

Απάντηση