Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπαναχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, από τις δηλώσεις του περί βασανιστηρίων

ΚΟΣΜΟΣ στις 05/03/2016

Θύελλα αντιδράσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υπαναχώρησε χθες από τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τα βασανιστήρια, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα διέτασσε τον αμερικανικό στρατό να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν επρόκειτο για υπόπτους για τρομοκρατία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεσμεύονται από νόμους και συμβάσεις, δεν θα διατάξω τον στρατό μας ή άλλους κρατικούς λειτουργούς να παραβιάσουν αυτούς τους νόμους και θα ζητάω τη συμβουλή τους για τέτοια ζητήματα», ανέφερε ο Τραμπ σε γραπτή δήλωσή του προς την εφημερίδα “The Wall Street Journal”.
«Δεν θα διατάξω έναν αξιωματικό του στρατού να παραβεί τον νόμο. Είναι καθαρό ότι ως πρόεδρος θα δεσμεύομαι από τους νόμους, όπως όλοι οι Αμερικανοί, και θα αναλάβω τις ευθύνες» που συνεπάγεται το αξίωμα αυτό, πρόσθεσε.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, σε debate των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ δήλωνε εμφατικά πως θα διέτασσε τον στρατό των ΗΠΑ να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο εφαρμόζοντας σκληρές ανακριτικές τεχνικές, όπως τον εικονικό πνιγμό. Ο Τραμπ είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί πως θα έθετε στο στόχαστρο οικογένειες υπόπτων για τρομοκρατία.

Αυτή η ωμή τοποθέτηση του Τραμπ ώθησε τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, μέχρι πρότινος διεκδικητή του χρίσματος και σφοδρό επικριτή του Τραμπ, να στείλει στον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγό του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, μια επιστολή με την οποία του θέτει το ερώτημα εάν η στοχοθέτηση των οικογενειών υπόπτων για τρομοκρατία είναι νόμιμη βάσει του δικαίου του πολέμου και εάν ο εικονικός πνιγμός ή ακόμη πιο ακραίες τεχνικές ανάκρισης είναι νόμιμες για τον αμερικανικό στρατό. Ο Ντάνφορντ δεν έχει ακόμη απαντήσει δημόσια στην επιστολή του Γκρέιαμ.

Ο εικονικός πνιγμός (ο καταιονισμός με νερό στο πρόσωπο ενός υπόπτου ώστε να νοιώθει πως πνίγεται, “waterboarding” στην ορολογία της CIA και του αμερικανικού στρατού) είχε απαγορευθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009. Οι επικριτές των «προχωρημένων τεχνικών» του είδους, που χρησιμοποιούνταν ευρέως τα πρώτα χρόνια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τονίζουν πως πρόκειται για βασανιστήρια.

Ερωτηθείς στο debate τι θα έκανε εάν ο στρατός των ΗΠΑ αρνείτο να εκτελέσει τη διαταγή του, ο Τραμπ είχε υπογραμμίσει: «Δεν θα αρνηθούν. Δεν πρόκειται να μου το αρνηθούν. Πιστέψτε με».

Απάντηση