Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή εμπλουτίζει την περιοδεία της (έως τις 11/9)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 10/08/2015

Από: naftemporiki.gr

Η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Και, αλήθεια, ποιος και πώς μπορεί να εκφράζει το σύνολο, ώστε να είναι  νόμιμη και αποδεκτή η εξουσία του;

Ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ένα διαχρονικό τραγικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται από την 5η Εποχή Τέχνης, σε συνεργασία με το ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, συνεχίζει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας συνεχώς νέους σταθμούς.

Η βαθύτατα πολιτική τραγωδία του Σοφοκλή, ανεβαίνει σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, επιχειρώντας μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με τη σύγχρονη μουσική εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου.

Αψηφώντας ακόμα και τον θάνατο

Η ιστορία της «Αντιγόνης» εξελίσσεται στη Θήβα, όπου βασιλεύει η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης, λόγω της εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα, που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος, για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται στη μάχη. Στη ζωή, απομένουν πλέον οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή, μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει  αναλάβει την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, η οποία καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους, που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και, αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της.

Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις – δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου -. Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται, από τον Κρέοντα, σε θάνατο. Όμως, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος, που οδηγεί στην καταστροφή του.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ερμηνεύουν: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Αύγουστος
9: Δελφοί – Θέατρο Φρύνιχος
11: Αλεξανδρούπολη – Υπαίθριο Θέατρο
12: Καβάλα – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
13: Κομοτηνή – Θερινό Δημοτικό Θέατρο
14: Μουδανιά – Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
15: Κατερίνη – Αρχαίο Θέατρο Δίου
19: Βόλος – Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
20: Λάρισα – Κηποθέατρο Αλκαζάρ
21: Τρίκαλα – Θέατρο Κάστρου
22: Καστοριά – Θέατρο Βουνού
23: Κοζάνη – Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
24 και 25: Θεσσαλονίκη – Ανοιχτό Θέατρο Συκεών
26: Βέροια – Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
27: Παραμυθιά – Θέατρο Κατασκήνωσης Παραμυθιάς
28: Ιωάννινα – Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ Φρόντζου
29: Λευκάδα – Ανοιχτό Θέατρο «Π. Κέντρου»
30: Αγρίνιο – Δημοτικός Κινηματογράφος «Ελληνίς»
31: Πάτρα – Ρωμαϊκό Ωδείο

Σεπτέμβριος
2: Νεμέα – Green Theater, Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών
4: Λιβαδειά – Θέατρο Κρύας
5: Θήβα – Θέατρο Μοσχοποδίου
9: Παπάγου – Δημοτικό Κηποθέατρο
10: Αθήνα – Ωδείο Ηρώδου Αττικού
11: Νέα Μάκρη – Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου

 Πληροφορίες

Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: τα εισιτήρια όλων των παραστάσεων θα προπωλούνται σε ειδικές προσφορές, μέχρι 10 ημέρες πριν την κάθε παράσταση, από το viva.gr.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: