Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

«Η Δίκη του Σωκράτη» με τον Γιάννη Μόρτζο στο «Τζένη Καρέζη»

Πολιτισμος/Τεχνες στις 14/05/2018

Ένα έργο με χιούμορ σε κείμενα Πλάτωνα, Ξενοφώντα και Κώστα Βάρναλη

|> Μια  φιλόδοξη προσπάθεια που στοχεύει να δώσει με σύγχρονες  σκηνοθετικές – ερμηνευτικές μεθόδους την ιστορική και τόσο καθοριστική για την πορεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δίκη και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλοσόφου στοχαστή Σωκράτη.

Η ρηξικέλευθη παράσταση «Η Δίκη του Σωκράτη», που έχει ως απώτερο στόχο να καταστήσει εύληπτα από το μέσο θεατή τα διαχρονικά μηνύματα που εμπεριέχονται στον αρχαιοελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό, ανεβαίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» με τον Γιάννη Μόρτζο στον επώνυμο ρόλο και μόνον για 6  παραστάσεις.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Τους άλλους ρόλους υποδύονται οι:  Μανώλης Γεραπετρίτης (Δικαστής), Ηλίας Γκογιάννος (Μαθητής), Γιώργος Μαγκίνης (Φοιτητής- Κρίτων:) Ελεάννα Πουλίδα (Φοιτήτρια), Έφη Χαντζούλη (Αφηγήτρια), Ελεάννα Πουλίδα (Α΄ Νόμος), Μανώλης Γεραπετρίτης (Β΄ Νόμος) και Ηλίας  Γκογιάννος (Γ΄ Νόμος).

Πρόκειται για μία θεατρική προσαρμογή βασισμένη σε κείμενα Πλάτωνα, Ξενοφώντα και Κώστα Βάρναλη, που σκηνοθέτησε η Γιούλη Ζήκου. Τα σκηνικά- κοστούμια είναι του Φαίδωνα Πατρικαλάκη, η μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη, οι φωτισμοί του Τάκη Ποδαρόπουλου, οι φωτογραφίες του Ζώη Τριανταφύλλου-Σφακιανάκη, τα γραφικά του Βαγγέλη Καλαϊτζή, η εκτέλεση σκηνικών του Κώστα Αβραμιώτη, η ζωγραφική σκηνικών του Ευθύμιου Ζήση, η εκτέλεση κοστουμιών της Ελένης Μελισσάρη, οι περούκες της Ευγενίας και οι κομμώσεις της Όλγας Νικόλα.

Σε σχετικό σημείωμα του θιάσου, αναφέρεται:

Οι ιδέες του Σωκράτη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα και τον νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παρευρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.

Η δημιουργική συζήτηση που θα έχουν με τους φοιτητές αποτελεί έναν πρωτότυπο και συνάμα ευχάριστο τρόπο γνωριμίας του θεατή με το πνευματικό μεγαλείο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η παράσταση στοχεύει και στην παράλληλη αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την ενότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ανά τους αιώνες. «Με το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδας και της  σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα και η «κοινή γνώμη» του κοπαδιού και των «προδομένων Ελλήνων» (όπως θα έλεγε ο Σολωμός) που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο επιτήδεια, ώστε να μην μπορούν να βλέπουν και να κατανοούν την πραγματικότητα».

>>> Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 25 Μαΐου. Παραστάσεις θα δοθούν: 25, 26, 27 Μαΐου και 1, 2, 3 Ιουνίου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μμ και κάθε Κυριακή στις 8 μμ. Η διάρκεια είναι 90’. Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Για νέους έως 18 ετών, φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ.  Θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Αθήνα – Τηλ.: 210.8812289).

Απάντηση