Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ‘’Διέξοδος’’ άνοιξε την αυλαία των Γιορτών της Εξόδου με έκθεση για τον Εθνικό  Ύμνο

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 04/04/2023

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου στις 25 Μαρτίου και θα λειτουργεί έως τις 30 Απριλίου 

|> Με μια εντυπωσιακή έκθεση με τον τίτλο ‘’Ύμνος Εις την Ελευθερίαν’’ που διοργανώνει ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός ‘’Διέξοδος’’ άρχισαν εφέτος οι Γιορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 25 Μαρτίου στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της ‘’Διεξόδου’’, ενώ στον ίδιο χώρο, κατά τα ειωθότα, ο δήμαρχος Κώστας Λύρος κήρυξε την έναρξη των 15ήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων για την 198η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Η έκθεση αποτελεί μια συλλογική εικαστική ‘’ανάγνωση’’ του Ύμνου Εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.

Την επιμέλεια της εκθέσεως υπογράφει η ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού η οποία προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να συναντήσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του και να δημιουργήσουν έργα Τέχνης εμπνεόμενοι από το περιεχόμενο κάθε στροφής.

Το σπάνιο και εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα της επιμελήτριας, υλοποιημένο ως πολύτιμη συνέργεια από καλλιτέχνες προερχόμενους από πολλούς διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας, στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα της συλλογικής εργασίας.

Παράλληλα με τα εικαστικά έργα η ‘’Διέξοδος’’ επιμελήθηκε την βιντεοσκόπηση 158 Μεσολογγιτών και φίλων της που κατοικούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου, τιμητικά δε και του δημάρχου Ζακύνθου, οι οποίοι απαγγέλουν από μία στροφή του Εθνικού Ύμνου που ακούγεται στο χώρο της εκθέσεως.

Όπως είναι γνωστό, το ποίημα ‘’Ύμνος εις την Ελευθερίαν’’ το συνέθεσε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάϊο του 1823 στη Ζάκυνθο και εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 1825. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές από τις οποίες οι δύο πρώτες καθιερώθηκαν το 1865 ως Εθνικός Ύμνος που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου και η λειτουργία της θα είναι καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου (τηλ. 2631.0 51260)

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: