Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Φάρμακο για την θεραπεία του κορωνοϊού αγόρασε η Κομισιόν

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 21/07/2022

Η Επιτροπή υπέγραψε νέα σύμβαση κοινής προμήθειας του σκευάσματος Veklury της Gilead – Συμμετέχουν 22 κράτη-μέλη και τρίτες χώρες

|> Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψε νέα σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με την εταιρεία Gilead για την προμήθεια του Veklury (ρεμδεσιβίρης), μιας αντιιικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση-πλαίσιο για το συγκεκριμένο φαρμακοθεραπευτικό μέσο, καθώς η πρώτη έληξε τον Απρίλιο του 2022. Συνολικά, 22 κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες συμμετέχουν στην κοινή προμήθεια της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να αγοράσουν έως 2.250.000 φιαλίδια.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή εργάζεται ακατάπαυστα για να διευκολύνει την πρόσβαση των Ευρωπαίων ασθενών σε ιατρικό εξοπλισμό και θεραπείες. Πρόκειται για δέσμευση που αναλάβαμε στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα και την οποία τώρα υλοποιούμε με μια δεύτερη σύμβαση, που θα εξασφαλίσει αντιιικές θεραπείες στους ασθενείς που τις χρειάζονται. Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι, εκτός από τα εμβόλια, διαθέτουμε επίσης τα απαραίτητα φαρμακοθεραπευτικά μέσα για τη θεραπεία όσων έχουν ανάγκη. Η προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών μας θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

Στην ΕΕ, η ρεμδεσιβίρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους ασθενείς με πνευμονία, οι οποίοι χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, καθώς και σε ενήλικες που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η ασθένειά τους σε σοβαρή νόσο COVID-19. Η συμφωνία κοινής προμήθειας της ΕΕ παρέχει στις 36 συμμετέχουσες χώρες τη δυνατότητα να προμηθεύονται από κοινού ιατρικά αντίμετρα ως εναλλακτική λύση ή ως συμπλήρωμα των προμηθειών που πραγματοποιούν σε εθνικό επίπεδο. Έχουν συναφθεί στο παρελθόν συμβάσεις-πλαίσιο για φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά του κορωνοϊού με τις Hoffmann-La Roche και GlaxoSmithKline Ltd για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η HERA εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις συμμετέχουσες χώρες για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση προτεραιοτήτων όσον αφορά τις κοινές προμήθειες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού με ιατρικά αντίμετρα με στόχο τη στήριξη της αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι διαθέσιμες εδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: