Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ζωή και η δράση του Φιλικού, επαναστάτη και διανοούμενου Γεωργίου Λασσάνη

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 31/10/2023

Εκδήλωση πραγματοποίησε χθες η Βιβλιοθήκη της Βουλής γι’ αυτή τη μορφή της Επανάστασης του ’21 – Παρουσιάστηκε ειδική έκδοση

|> Εκδήλωση με θέμα: «Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870): ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος», διοργάνωσε χθες η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την έκδοση «Γεώργιος Λασσάνης – Η Φυλακή – Ταξιδιωτικές Σημειώσεις» σε εισαγωγή και σχόλια της Ίλια ΧατζηπαναγιώτηSangmeister. Ακολούθησαν τα εγκαίνια σχετικής περιοδικής έκθεσης αφιερωμένης στο έργο του Γεώργιου Λασσάνη στο περιστύλιο της Βουλής.

Ο Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870), λόγιος και πολιτικός από την Κοζάνη, υπήρξε συγγραφέας, δραματουργός, δάσκαλος και συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821, έχοντας μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους ανέλαβε θέσεις ευθύνης στην κεντρική διοίκηση. Από την θέση του Νομάρχη Αττικής και Βοιωτίας συνέταξε τον Ιούλιο του 1856 την «Έκθεσιν Περί Ληστείας», την οποία υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του φαινομένου.

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, αναγνώστηκε ο εισαγωγικός χαιρετισμός του προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτή Βασίλειου Ν. Γιόγιακα, ενώ για το πολυσχιδές και πλούσιο έργο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, όσο και για το αφιέρωμα στον Γ. Λασσάνη μίλησαν η δρ Μαρία Καμηλάκη, αν. προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων, η Αθηνά Μ. Συναρέλλη, αν. προϊσταμένη της διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και η Έλλη Δρούλια, πρώην προϊσταμένη της διεύθυνσης Βιβλιοθήκης.

Στο έργο και τη δράση του Κοζανίτη Φιλικού, με στοιχεία που αντλήθηκαν από τα αρχεία και τα αυτόγραφα της συλλογής Λασσάνη, που κατέχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής εστίασαν η Νικολέττα Ζυγούρη, ιστορικός, επιμελήτρια του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, ο Δημήτριος Δημητρόπουλος, ιστορικός, διευθυντής του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Ίλια ΧατζηπαναγιώτηSangmeister, συγγραφέας, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός, υπάλληλος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, επιμελητής της Έκθεσης.

Στην περιοδική έκθεση, που εγκαινιάστηκε αμέσως μετά, στο νότιο διάδρομο της Ολομέλειας, στο ισόγειο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, περιλαμβάνονται: αρχειακό υλικό από τις συλλογές της Βουλής και τεκμήρια και κειμήλια από το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλιάς Βουλής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: