Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό – Νεκρός ο ένας χειριστής

ΚΟΣΜΟΣ στις 24/11/2015

Αναμονή εξελίξεων…

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο -κατά την Άγκυρα- παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, κατέρριψε η τουρκική αεροπορία, οξύνοντας περαιτέρω τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, μία βραχώδης περιοχή όπου ρωσικά αεροσκάφη και δυνάμεις του συριακού στρατού βομβαρδίζουν πολύ συχνά, εγείροντας την αντίδραση των τουρκικών αρχών. Άλλωστε, η Άγκυρα έχει καταγγείλει ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένως στοχεύσει περιοχές όπου διαμένουν Τουρκομάνοι, δηλαδή Σύριοι τουρκικής καταγωγής.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αντιτείνει ότι το πολεμικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο και ουδέποτε, παραβίασε τον τουρκικό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η άτρακτος του αεροσκάφους έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Και οι δύο πιλότοι φέρεται να εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, προτού αυτό προσκρούσει στο έδαφος. Ωστόσο, ένας από τους δύο κρατείται από τους Τουρκομάνους, καθώς κατέπεσε στην περιοχή τους. Ο άλλος πιλότος, όπως έγινε αργότερα γνωστό, έχασε τη ζωή του.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα και εγκαίρως τους χειριστές του αεροσκάφους.

H τουρκική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις χώρες που σχετίζονται με τον συριακό εμφύλιο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Απάντηση