Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θερινές εκπτώσεις: Εικόνα χαμηλής έντασης, υποτονική ζήτηση και απογοήτευση…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 01/08/2025

Απαισιόδοξη η αποτίμηση της πρώτης περιόδου των εκπτώσεων στο λιανεμπόριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς

|> Με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου των θερινών εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) καταγράφει μια εικόνα χαμηλής έντασης, με υποτονική ζήτηση και περιορισμένα αποτελέσματα για την αγορά

Οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προχωρώντας κυρίως σε στοχευμένες και απολύτως απαραίτητες αγορές, γεγονός που αποτυπώνεται στην σχετικά αδύναμη ροή επισκεψιμότητας και αγοραστικής κίνησης.

Η ζήτηση παραμένει συγκρατημένη, με τις προσφορές και τις εκπτώσεις να προηγούνται πολλές φορές της επίσημης περιόδου, γεγονός που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

Η γενικευμένη αβεβαιότητα, το αυξημένο κόστος ζωής και η ασθενής αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διαμορφώνουν ένα περιβάλλον δυσμενές για την κατανάλωση.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, ειδικά οι μικρές, συνεχίζουν να πιέζονται έντονα, τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης, όσο και από το υψηλό λειτουργικό κόστος και τη δυσκολία ρευστότητας.

Κοινό χαρακτηριστικό της εφετινής περιόδου είναι το ‘’μούδιασμα’’ της αγοράς, παρά τις προσπάθειες των εμπόρων να προσαρμοστούν στις νέες καταναλωτικές συνήθειες και να προσφέρουν αξιόλογες εκπτώσεις. Απουσιάζει, ωστόσο, το αναγκαίο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που θα ενίσχυε την πραγματική κατανάλωση και την παρουσία των πολιτών στα φυσικά καταστήματα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος, δήλωσε: «Η πρώτη περίοδος των θερινών εκπτώσεων επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις συνθήκες ασφυξίας που βιώνει το φυσικό κατάστημα. Η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, η διαρκής επιβάρυνση με κόστος λειτουργίας και η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και της κατανάλωσης, συνθέτουν ένα περιβάλλον μεγάλης ανασφάλειας για το αύριο. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές που θα επαναφέρουν τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του τοπικού εμπορίου».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: