Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το “Τάβλι” του Δημ. Κεχαΐδη στο Κηποθέατρο της Νίκαιας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/07/2019

Ιερ. Μιχαηλίδης-Γερ. Σκιαδαρέσης σε δύο μοναδικούς ρόλους που τιμούν το Ελληνικό Θέατρο

|> Ένα από τα “διαμάντια” του ελληνικού δραματολογίου, θα παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την Τρίτη 16/7 (9 μμ) στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη. Πρόκειται για το “Τάβλι” του Κεχαΐδη, που όταν είχε ανέβει επί χούντας στο υπόγειο του Καρόλου Κουν, είχε δημιουργήσει εντυπώσεις και συζητήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα το έργο παίζεται ακατάπαυστα…

Το “Τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη, αυτή τη φορά ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και τους δύο απαιτητικούς ρόλους ερμηνεύουν δύο ηθοποιοί με “βιογραφικό” όπως είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πώς θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους.

Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο  Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Το “Τάβλι” πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

> Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό) και 10€ (μαθητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Προπώληση: Wind, Sevenspots, viva.gr, 11876

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: