Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κάθε Τετάρτη η ‘’Ραχήλ’’ στο θέατρο ‘’Αλκμήνη’’ των Κάτω Πετραλώνων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 25/02/2024

Συνεχίζεται η επιτυχία του αντιρατσιστικού έργου του Γρηγόριου Ξενόπουλου

|> Μετά τον δεύτερο χρόνο επιτυχίας και ύστερα από την ανταπόκριση του θεατρόφιλου κοινού, το θέατρο ‘’Αλκμήνη’’* συνεχίζει τις παραστάσεις τής περίφημης ‘’Ραχήλ’’ έως τις 24 Απριλίου.

Το συναρπαστικό έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, που έχει ανέβη σε σκηνοθεσία και διασκευή του Μανώλη Ιωνά και έχει επιχορηγηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 8 μμ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Μανώλης Δεστούνης, Ειρήνη Παπαδημάτου, Αντώνης Σανιάνος, Δημήτρης Κανέλλος, Βασίλης Φακανάς, Νίκος Κρίκας, Ιωάννα Γκαβάκου.

Τη σκηνογραφία υπογράφει ο Νίκος Κασαπάκης, την Ενδυματολογία ο Γιάννης Μετζικώφ και:

  • Χορογραφία- Κινησιολογία: Ρούλα Κουτρουμπέλη
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
  • Μουσική επιμέλεια: Αυγερινός Σουλόπουλος
  • Σκηνοθεσία ήχου: Νίκος Αρκομάνης
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Καρακώστα
  • Σύμβουλος για τις τάσεις και συνήθειες της εποχής: Θάνος Αγγέλης
  • Κομμώσεις: Στέλιος Κούλης
  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Άντζυ Νομικού

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε σημείωμα των συντελεστών της παράστασης, αναφέρεται:

Η “Ραχήλ” του Γρηγόριου Ξενόπουλου, έργο με ιστορικό πλαίσιο, διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι στην πατρίδα του συγγραφέα, τη Ζάκυνθο, το Πάσχα του 1891. Κύριος άξονας, ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων που η σχέση τους θα ήταν απόλυτα αποδεκτή, αν δεν είχε δυναμιτιστεί από το έντονο κλίμα του αντισημιτισμού που προκάλεσε ένα ξαφνικό, τυχαίο γεγονός: ο φόνος ενός παιδιού. Η κατηγορία στηριγμένη στη «συκοφαντία του αίματος», στο διαδεδομένο θρύλο πως οι Εβραίοι κάθε Πάσχα πίνουν αίμα χριστιανικό έρχεται να διαταράξει τη σχέση Χριστιανών και Εβραίων που άλλοτε ήταν αρμονικές, να εξαγριώσει τον λαό και να βάψει με αίμα την λιτανεία της Μεγάλη Παρασκευής.

Η ένταση των εξωτερικών γεγονότων προκαλεί την ένταση των δραματικών συμβάντων στο σπίτι της εβραϊκής οικογένειας Τεδέσκου. και επιφέρει μεγάλο εύρος αντιδράσεων και μεταπτώσεων στην Εβραία Ραχήλ, που στην εκκίνηση της ιστορίας είναι μια κοπέλα, γοητευτική και καλλιεργημένη, αποφασισμένη να βαφτιστεί χριστιανή και να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας κυριαρχεί το άρωμα από τις μανόλιες που η έντασή του διαρκώς μεταβάλλεται, όπως και τα αισθήματα και οι πράξεις των ηρώων…

Ο συγγραφέας πραγματεύεται τα συμβάντα της ζακυνθινής εποχής του 1891, ως να πρόκειται για ένα προοίμιο των όσων έπονται. Σαράντα χρόνια μετά, η ίδια συκοφαντία μεταμφιεσμένη οδήγησε στην πυρπόληση του συνοικισμού Κάμπελ της Θεσσαλονίκης , για να φτάσουμε το 1938 στη ‘’Νύχτα των Κρυστάλλων’’ με τελική πορεία εκατόμβες νεκρών Εβραίων.

Η ίδια συκοφαντία με διαφορετικό μανδύα τοποθετεί μέχρι σήμερα ανθρώπους στο περιθώριο και βάζει στο στόχαστρο την κάθε είδους διαφορετικότητα.

Ωστόσο, δεν λείπουν από την ιστορία φωτεινές προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την ανθρωπιά, το θάρρος και την αλληλεγγύη, όπως ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ που με κίνδυνο της ζωής τους αρνήθηκαν να καταδώσουν στους Ναζί τους Εβραίους συμπατριώτες τους και απέτρεψαν έτσι τον βέβαιο θάνατό τους.

Η ‘’Ραχήλ’’ δε θα πάψει να είναι επίκαιρη όσο υπάρχουν διακρίσεις, όσο επικρατεί η ξενοφοβία, όσο απαίδευτες μάζες κατευθύνονται στο κακό, όσο τα συμφέροντα βρίσκονται πάνω από το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

> Η παράσταση έχει διάρκεια 95’ λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

  • Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 ευρώ. Ειδικές τιμές για σχολεία και γκρουπ (κατόπιν επικοινωνίας).
  • Προπώληση: Ταμείο θεάτρου “Αλκμήνη”, τηλ. 210.3428650 ή στο www.ticketservices.gr , Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-alkmini-raxil/

(*) Θέατρο ‘’Αλκμήνη’’ (Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα) Μετρό: Στάση Κεραμεικός, Τρόλεϋ: 21 Στάση Καμπά, ΟΑΣΑ: 049,815,838,914,Γ18 Στάση Καμπά,035 Στάση ΙΚΑ.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: