Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο μοναδικός “Καλιγούλας” του Αλμπέρ Καμύ, “καταλαμβάνει” τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/02/2017
Αύριο η πρεμιέρα

Ο “Καλιγούλας”, το κορυφαίο έργου του Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει αύριο Παρασκευή 3/2 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των “Tuxedomoon”.

Το έργο του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 1944 και ο ίδιος ο συγγραφέας το εντάσσει στον “Κύκλο του Παραλόγου”, στον οποίο ανήκουν “Ο Ξένος” (1942) και το δοκίμιο “Ο Μύθος του Σισύφου” (1942).

Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, μετά τις θεατρικές επιτυχίες «Festen» και «Οι ζωές των άλλων», σκηνοθετεί έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών σε ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του Καλιγούλα προς τον θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

Λίγα λόγια για το έργο…
O Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας “ανώτερης” αυτοκτονίας.

Ο Αλμπέρ Καμύ για τον Καλιγούλα “του”
“Ο Καλιγούλας, είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας ως τη στιγμή που με το θάνατο της Δρουσίλλα, αδελφής κι ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι “Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι”. Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και τη τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει, μέσα από δολοφονίες και τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών, μια ελευθερία που όπως ανακαλύπτει στο τέλος είναι μάταιη.
Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα, το λάθος του ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτό το λόγο ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να οπλίσει εκείνους που τελικά θα τον σκοτώσουν. Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί επί τους ουσίας στο να πεθάνει αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό, εξασφαλίζοντας την ελευθερία όπως αυτός την ορίζει”.

Συντελεστές της παράστασης που διαρκεί 120’ λεπτά, είναι οι: Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη, σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen, σκηνικά: Πάρις Μέξης, κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, μουσική: Blaine Reininger, κίνηση: Νίκος Δραγώνας, ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας, βοηθός σκηνοθέτη: Βένια Σταματιάδη, βοηθός σκηνογράφου: Μαντώ Ψυχουντάκη, βοηθός ενδυματολόγου και ειδικές κατασκευές: Μυρτώ Κοσμοπούλου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Δημήτρης Κίτσος/Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210.4143310 – 210.4143320. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 20:30 /Σάββατο: 18:00 & 21:00. Αλλαγή ώρας: Κυριακή 5/2 και 12/2 έναρξη στις 6 μμ.

Απάντηση