Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταδικάστηκε ηγέτης της αντιπολίτευσης επειδή… αντιπολιτεύθηκε!

ΚΟΣΜΟΣ στις 11/09/2015

Στη Βενεζουέλα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κρατείται από τον Φεβρουάριο 2014, καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014.

Ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος “La Salida” (“Η Εξοδος”), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

Σύμβολο της κυβερνητικής καταστολής κατά της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλντο Λόπες αψήφησε το δικαστήριο και, σύμφωνα με μέλη του κόμματός του που βρίσκονταν στο ακροατήριο, αφού η είσοδος στους δημοσιογράφους είχε απαγορευθεί, δήλωσε προς την δικαστή: “Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω , διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος”, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του Ντέιβιντ Σμολάνσκι, δημάρχου της συνοικίας Ελ Χατίγιο του Καράκας όπου διεξήχθη η δίκη.

Συνήγος του Λόπες δήλωσε ότι η δίκη έβριθε παρατυπιών, γεγονός που “αντανακλά την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας”. Σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος Γκουτιέρες, το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λεοπόλντο Λόπες και σε φιλοκυβενρητικούς διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος, υποστηρικτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση πέθανε από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Αντίπαλος του Χιούγκο Τσάβες, ο Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις αρχές στις 18 Φεβρουαρίου 2014 έπειτα από διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας. Η παράδοσή του μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτοτε κρατείται το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απομόνωσης. Η οικογένειά του καταγγέλλει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κράτησής του.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον δήλωσε, μέσω του Twitter, “εξαιρετικά ανήσυχη” για την καταδίκη του Λεοπόλντο Λόπες και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να υπερασπισθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τρία στελέχη της αντιπολίτευσης, όλοι φοιτητές, που δικάζονταν παράλληλα με τον Λόπες, καταδικάσθηκαν ο ένας σε 10ετή κάθειρξη και οι άλλοι δύο σε 4ετή φυλάκιση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: