Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κιθαριστική συναυλία και τιμητική εκδήλωση, για τον μουσικό δημιουργό Ανδρέα Κατσιγιάννη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 01/11/2017

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου

|> Τιμώμενο πρόσωπο, στο Φεστιβάλ Κιθάρας Μαγνησίας, στον Βόλο από τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών, θα είναι ο διεθνώς καταξιωμένος Βολιώτης μουσικός Ανδρέας Κατσιγιάννης (φωτό).

Η τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Κατσιγιάνη, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συναυλίας της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου-Μαγνησίας, που θα δοθεί το Σαββάτο 11 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών Στέλιο Γκόλγκαρη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κιθάρας Μαγνησίας, Τάσο Ιωακειμίδη.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1976 και είναι καθηγητής Μουσικής στην Μέση Εκπαίδευση. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, ενώ σύντομα άρχισε να παίζει επαγγελματικά σαντούρι σε δίσκους και συναυλίες. Παράλληλα, σπούδασε βυζαντινή μουσική και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Το 1998, με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια φίλων μουσικών από τη Νέα Ιωνία του Βόλου, ιδρύθηκε η “Εστουδιαντίνα” της Νέας Ιωνίας. Τον Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος της ορχήστρας, σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα, με τίτλο «Smyrne».

Στο χώρο του τραγουδιού έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερες συνεργασίες όπως αυτή με το Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Ηλία Κατσούλη, τον Ισαάκ Σούση από τον χώρο των στιχουργών. Έχει εκδώσει τρεις δίσκους με ορχηστρική μουσική και έχει συμμετοχές σε δεκάδες συλλογές ανά τον κόσμο.

Επίσης, συνεργάστηκε με τραγουδιστές από το χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία καθώς και με την πλειονότητα της νέας γενιάς τραγουδιστών και από το χώρο της παράδοσης με τη Δόμνα Σαμίου, το Χρόνη Αϊδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση αλλά και τους δεξιοτέχνες Γιώργο Κόρο, Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα και πλειάδα ξεχωριστών μουσικών και τραγουδιστών από το χώρο αυτό.

Το 2003 σε διοργάνωση που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού της Σουηδίας συμμετείχε σε περιοδεία δέκα συναυλιών σε ολόκληρη τη Σουηδία συνοδευόμενος από την συμφωνική ορχήστρα της Στοκχόλμης, παίζοντας διασκευές θεμάτων από την ελληνική παράδοση αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών για σαντούρι και ορχήστρα.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της μουσικής δραστηριότητας του Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι η μουσική σύνθεση και έχει γράψει μουσική για πάνω από δεκαπέντε θεατρικές παραγωγές. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πολλά ντοκιμαντέρ αλλά έχει γράψει μουσική και για την τηλεόραση. Το 2008 στο πλαίσιο της διεκδίκησης – και τελικά ανάληψης – των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνθέτει τον Ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων.

Το Μάρτιο του 2009 ο πάπας πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ του απένειμε το Οφφίκιο του «Άρχοντος Μαΐστρου του Θρόνου» σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: