Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στην ‘’άλλη Ελλάδα’’

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 11/10/2022

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Η Εκκλησία Είναι βασικός θεσμός. Συντονίζει τους ομογενείς και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ τους και με την πατρίδα

|> «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα σταδιακά γίνεται κατανοητό ότι εκτός των συνόρων υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα των ομογενών, που διατηρούν ακμαία την ελληνικότητά τους, που αγαπούν την πατρίδα, και που μπορούν να προσφέρουν σε αυτήν. Ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου παράλληλα με τις παγκόσμιες αναταράξεις, αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα, και τις ευθείες απειλές εναντίον της κυριαρχίας μας, η ομογένεια μπορεί να επιτελέσει, και επιτελεί σπουδαίο έργο, για την πληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων των χωρών που διαμένει».

Τα παραπάνω τόνισε ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία που απηύθυνε κατά τη λήξη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, ενώ στην Συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης, Μαρία Κεφάλα και Δημήτρης Βαγιωνάς, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής Ιάσων Πιπίνης.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, εξέφρασε την χαρά του γιατί «η αλλαγή σκυτάλης στον θρόνο της μητροπόλεως σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση για την Ορθοδοξία και συνάμα για τον ελληνισμό στην Λατινική Αμερική».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εκκλησία και ελληνική γλώσσα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Η ιστορία διδάσκει ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες της διασποράς συσπειρώνονται, κυρίως, γύρω από τις ενορίες τους. Η Εκκλησία είναι ο βασικός θεσμός που συντονίζει τους ομογενείς, και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ τους και με την πατρίδα. Η κυριακάτικη λειτουργία, οι μεγάλες εορτές, οι βαπτίσεις, οι γάμοι, είναι τα μεγάλα γεγονότα που κρατούν την κοινότητα ενωμένη. Και όσο πιο ικανοί, Σεβασμιώτατε, είναι οι ιεράρχες και οι κληρικοί τόσο σπουδαιότερο έργο γίνεται, όπως μαρτυρά και η εδώ Κληρικολαϊκή Συνέλευση, που πραγματοποιείται μετά από πολλά χρόνια. Θέλω, όμως, να επιμείνω στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τώρα που υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης της πλατφόρμας του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου. Και επιμένω γιατί η γλώσσα δεν είναι μόνον κώδικας επικοινωνίας. Είναι φορέας ιδεών, εννοιών, παραδόσεων, συναισθημάτων, ιστορίας. Η γλώσσα είναι ταυτόχρονα ένας ολόκληρος κόσμος. Γι’ αυτό και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εκείνο για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε με τους συναδέλφους είναι να ασκήσουμε κάθε πίεση, ώστε και περισσότεροι εκπαιδευτικοί να αποσπώνται στην Λατινική Αμερική και να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα επισκέψεων νέων ομογενών στην Ελλάδα».

Και κατέληξε προτρέποντας τους ομογενείς, λέγοντας: «Να μαθαίνουν τα παιδιά σας γράμματα και να τα ενθαρρύνετε να ασχοληθούν με τα κοινά, όχι μόνο της ομογένειας, αλλά και με την πολιτική στις χώρες που ζείτε. Έτσι θα είναι ακόμη περισσότερο χρήσιμοι και για τον τόπο που έχετε κάνει δεύτερη πατρίδα σας, αλλά και για την ομογένεια, και για την ‘’πατρίδα της καρδιάς σας’’, την Ελλάδα. Το έχουν καταφέρει οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και εσείς. Το ελληνικό δαιμόνιο είναι ίδιο παντού. Αρκεί να τολμήσουμε κάτι και θα τα καταφέρουμε».

Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος, μαζί με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τού Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προς την ομογένεια της Λατινικής Αμερικής, προσέφερε στον μητροπολίτη κ. Ιωσήφ τα αργυρά μετάλλια με αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που έκοψε η Βουλή των Ελλήνων για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Εξ άλλου, σε ένδειξη αναγνώρισης για το ενδιαφέρον του για τον ελληνισμό της Λατινικής Αμερικής, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Ουρουγουάης, ο αντιπρόεδρός της Παύλος Αυγουστής επέδωσε στον Μάξιμο Χαρακόπουλο τιμητική πλακέτα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: