Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ελένη Φιλίνη με Κατερίνα Αγγελίτσα αύριο στον Πειραιά, σαν ‘’κορίτσια’’ από τα Βούρλα!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 23/03/2023

Παρουσιάζουν στο θέατρο ‘’Αυλαία’’ μία μουσικοθεατρική παράσταση για τη ‘’ροζ’’ ζωή πίσω από την Πορτάρα στον μεγαλύτερο οίκο ανοχής!

|> Μία ‘’μαύρη σελίδα’’ από την Ιστορία του Πειραιά, που αφορά τα Βούρλα του άλλοτε (από το 1875 έως το 1941), παρουσιάζεται αύριο στη σκηνή του θεάτρου ‘’Αυλαία’’*. Τίτλος ‘’Η Κοριτσιέρα των Βούρλων’’ και πρωταγωνιστεί η Ελένη Φιλίνη με την Κατερίνα Αγγελίτσα.

Πρόκειται για μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί πρόταση για τέτοιου είδους θεάματα και είναι αφιερωμένη σε εκείνα τα κορίτσια, που γνώριζαν την άσχημη πλευρά της ζωής πίσω από την Πορτάρα – τον μεγαλύτερο οίκο ανοχής, που είδε ποτέ η Ελλάδα!

Η παράσταση αρχίζει στις 9 μμ και θα παιχτεί πάλι την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ενώ η Ελένη Φιλίνη και η Κατερίνα Αγγελίτσα, συζητούν για σειρά παραστάσεων σε δήμους της Περιφέρειας Αττικής κ.α.

Πειραιάς 1875. Η δημοτική Αρχή εκτοπίζει ένα μεγάλο αριθμό πορνών σ’ ένα μεγάλο οίκημα – εκτός σχεδίου πόλεως τότε –  στην περιοχή των Βούρλων. Τα Βούρλα χωρίζονταν σε τρεις αυλές ανάλογα με την ηλικία των γυναικών. Στην πρώτη αυλή ήταν οι μικρές, τα ‘’τρυφερούδια’’, στη δεύτερη οι πιο μεγάλες και στην τρίτη αυτές που ήταν έτοιμες για απόσυρση, οι ‘’μεστωμένες’’. Για  πολλές δεκαετίες εκατοντάδες γυναίκες άσκησαν έγκλειστες εκεί το επάγγελμα της πορνείας μέχρι τα Βούρλα να μετατραπούν σε φυλακή από τους Γερμανούς στην Κατοχή.

Μέσα από στοιχεία μυθοπλασίας αλλά και πραγματικές μαρτυρίες, η Ελένη Φιλίνη και η Κατερίνα Αγγελίτσα ζωντανεύουν αυτές τις γυναίκες και ανοίγουν την καρδιά τους. Μιλούν για όλα αυτά που έζησαν μέχρι να φτάσουν στα Βούρλα, για τη ζωή τους μέσα στην ‘’κοριτσιέρα’’ όπως συνήθιζαν να λένε, για όσα τις πονούν μα και για τα όνειρα που δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν. Και φυσικά, τραγουδούν. Τραγουδούν πολύ. Πώς αλλιώς να πούνε της ψυχής τους τα ανείπωτα…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός Φωτισμού: Έφη Ρευματά.
Σύλληψη, κείμενα, δραματουργική έρευνα: Κατερίνα Αγγελίτσα, Σοφία Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά.
Ερμηνεύουν: Ελένη Φιλίνη, Κατερίνα Αγγελίτσα.
Μουσική επιμέλεια: Ντάνα Γιακουμέλου.
Μουσικοί επί σκηνής: Ντάνα Γιακουμέλου (πιάνο, πλήκτρα), Γιώργος Φραγκάκης (κιθάρα, μπουζούκι).
Κουστούμια, επιμέλεια σκηνικού: Μάγδα Καλορίτη.
Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Κούβελα.
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Καρρά.
Οργάνωση παραγωγής: Φανή Καρρά, Βάγια Κυροδήμου.
Φωτογραφίες, teaser: Θοδωρής Φράγκος.
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη.
Παραγωγή: Bright Productions.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • ticketservices.gr
  • Ταμείο Θεάτρου (Τηλ. 4297771)

Τιμή: 15 €. Ομαδικές κρατήσεις: 12€. Ειδικές τιμές (συνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.): 10 €

(*) Θέατρο ‘’Αυλαία’’ Β’ Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι-Πειραιάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: