Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μαίρη Βιδάλη-Γωγώ Ατζολετάκη “αγκαζέ” με τον Μολιέρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 15/01/2019

Για πρώτη φορά μαζί, ανεβάζουν το Σάββατο την ξεκαρδιστική και… διαχρονική κωμωδία “Οι Ψευτοσπουδαίες”

|> Η κωμωδία του Μολιέρου “Οι Ψευτοσπουδαίες” ενώνει για πρώτη φορά στη σκηνή την Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη, οι οποίες από το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ερμηνεύουν τις κάλπικες σοφολογιότατες στο σαλόνι της αναγεννησιακής “καλής κοινωνίας”, απολαυστικές και διαχρονικές ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου.

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, όπως είναι ο Μολιέρος, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή, ανεβαίνει στο “Διάχρονο Θέατρο”, σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή Μαίρης Βιδάλη και σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη. Το έργο δίνει πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου και θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 9 μμ και Κυριακή στις 7:30 μμ έως και την Κυριακή των Βαΐων.

Σημειώνεται ότι “Οι Ψευτοσπουδαίες” (“Les Femmes Savantes”) είναι το μοναδικό έργο του Μολιέρου με γυναίκες στους κεντρικούς ρόλους.

Για την Μαίρη Βιδάλη είναι ο έβδομος αναγεννησιακός συγγραφέας που παίζει και ο δεύτερος που μεταφράζει, ενώ η Γωγώ Ατζολετάκη ερμηνεύει Μολιέρο για δεύτερη φορά.

Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Τζέμος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Μαρλέν Κάραλη, Σάββας Σουρμελίδης και η Έλλη Δαδήρα.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Κατσιαβού και οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική διακωμώδηση του τύπου του ψευτοδιανοούμενου και της ψευτοκουλτούρας, που μαστίζει και την δική μας εποχή. Η κοινωνιολογική ματιά του Μολιέρου αναγνώρισαν σύντομα την παρακμή στα σαλόνια της “καλής κοινωνίας” της εποχής του, και ο ίδιος -με το κοφτερό χιούμορ που τον διέκρινε- θα μας έλεγε: «Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο!»…

Το έργο σατιρίζει έναν κύκλο γυναικών και των φίλων τους “σοφών”, που μιλούσαν με γελοία επιτήδευση και επιδείκνυαν πνεύμα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια διαχρονική σατιρική καταγγελία των “νεόκοπων του πνεύματος”, οι οποίοι, με ελλιπείς και κακοχωνεμένες γνώσεις, προσπαθούν να ανελιχθούν στην κοινωνική κλίμακα. Τα πρόσωπά τους και η εξεζητημένη συμπεριφορά τους είναι οι καθρέφτες και της δικής μας κοινωνίας.

Η υπόθεση ξετυλίγεται στο σπίτι ενός απλοϊκού Παριζιάνου αστού, όπου εισβάλλει ο καιροσκόπος ποιητής, με απώτερο σκοπό την προίκα της κόρης.

Γραμμένο μόλις ένα χρόνο πριν από το κύκνειο έργο του (το “Κατά Φαντασίαν Ασθενή”),  έκανε πρεμιέρα στο Théâtre du Palais-Royal το 1672 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και αποτελεί ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Μολιέρου στην Γαλλία, ιδιαίτερα προσφιλές στην Κομεντί Φρανσέζ τα τελευταία χρόνια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • “Διάχρονο Θέατρο”, Πυθέου 50-52, Ν. Κόσμος (μετρό Άγιος Ιωάννης – έξοδος Κασομούλη). Απαραίτητη κράτηση στο: 210.7233229.
  • Παραστάσεις: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.30. Διάρκεια 110΄ με διάλειμμα.
  • Εισιτήρια: 15 € γενική είσοδος 12 € φοιτητές, άνω των 65, άνεργοι 10  € ΑΜεΑ 5 € ηθοποιοί, δημοσιογράφοι. Ατέλεια: κριτικοί, συνταξιούχοι ηθοποιοί.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: