Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεγάλη βραδιά ποίησης αφιερωμένη στον “μελοποιημένο” Ελύτη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/06/2015

“Είμαστε εδώ, με ποιήματα και μουσική”

Συνωστισμός… ποιητών, στη φετινή τέταρτη κατά σειρά χρονιά Γιορτή Ποίησης, που θα γίνει την Τρίτη 16/6 (8 μμ) στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τιτλοφορείται «Είμαστε εδώ, με ποιήματα και μουσική» και το μουσικό μέρος της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο στις μελοποιήσεις και τις μουσικές προσεγγίσεις στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη.

Η εκδήλωση που υλοποιείται με τη στήριξη του ΟΠΑΝ του δήμου Αθηναίων ξεκίνησε από μια ιδέα των ποιητών Γιώργου Δουατζή (δημοσιογράφος) και Κώστα Κρεμμύδα (εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού “Μανδραγόρας”).

ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 35x50Το μουσικό μέρος επιμελείται και συντονίζει ο Άγγελος Σφακιανάκης, την εκδήλωση παρουσιάζει η Μαρίνα Λαχανά. Σημειώνεται δε, ότι η προσφορά όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών είναι εθελοντική, αφιλοκερδής.

Με την εκδήλωση αυτή οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δηλώνουν παρόντες, θυμίζουν ότι υπάρχουν, δρουν, παράγουν, βρίσκονται μέσα στην κοινωνία, δίπλα και μαζί με τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Θα διαβάσουν οι ποιητές (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Δημήτρης Αγγελής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χρήστος Γιαννακός, Κώστας Γκιμοσούλης, Γιώργος Δουατζής, Κατερίνα Ζησάκη, Απόστολος Ζώτος, Γιώργος Θεοχάρης, Στάθης Ιντζές, Δημήτρης Κακαβελάκης, Ηλίας Κεφάλας, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Στάθης Κουτσούνης, Κώστας Κρεμμύδας, Παναγιώτης Κυπαρίσσης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Κώστας Μαρδάς, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Πέππας, Σταύρος Σταμπόγλης, Κώστας Στεργιόπουλος, Έλενα Ψαρρέα.

Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά): Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους, Ερωφίλη, Ανδρέας Καρακότας, Μαρία Λυμπεράκου, Ευτυχία Μητρίτσα, Γιάννης Μήτσης, Πάνος Παπαϊωάννου, Βικτωρία Ταγκούλη.

Συμμετέχει η 40μελής χορωδία «Σύγχρονη Έκφραση» με μαέστρο τον Θωμά Λουζιώτη και πιανίστα τον Θάνο Γιάκα.

Πιάνο θα παίξουν (αλφαβητική σειρά): Θεόδωρoς Κοτεπάνος, Μάρκος Κώτσιας, Ευαγγελία Μαυρίδου, Μαριλίνα Τζελέπη, Φωτεινή Τσακνάκη και ο Αχιλλέας Wastor.

Βιντεοσκόπηση – διαδίκτυο: Ναπολέων Ροντογιάννης και εικαστική επιμέλεια: Μιχάλη Αμάραντου.

Στο μουσικό μέρος, θα ακουστούν αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Τα μέρη του λαϊκού τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τη συνοδεία της χορωδίας «Σύγχρονη Έκφραση» και στο πιάνο τον Θάνο Γιάκα.

Αποσπάσματα από τα τραγούδια του «Κύκλου με την Κιμωλία» του Bertolt Brecht σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδά ο Ανδρέας Καρακότας και στο πιάνο ο Θεόδωρος Κοτεπάνος.

Αποσπάσματα από το «Ήλιος ο Πρώτος» του Γιάννη Μαρκόπουλου, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Λυμπεράκου, στο πιάνο τη Μαριλίνα Τζελέπη και συνοδεία της χορωδίας «Σύγχρονη Έκφραση».

Μέρος από τους «Προσανατολισμούς» του Ηλία Ανδριόπουλου. Θα τραγουδήσει η Βικτωρία Ταγκούλη με τη συνοδεία της χορωδίας «Σύγχρονη Έκφραση» υπό την διεύθυνση του Θωμά Κουζιώτη και τον Αχιλλέα Wastor στο πιάνο.

Τραγούδια από τον «Ήλιο Ηλιάτορα» του Δημήτρη Λάγιου. Θα τραγουδήσουν ο Δώρος Δημοσθένους, η Ερωφίλη, η Ευτυχία Μητρίτσα και ο Γιάννης Μήτσης. Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.

Από τον κύκλο τραγουδιών του Λίνου Κόκκοτου «Το θαλασσινό Τριφύλλι» θα ερμηνεύσουν η Λένα Αλκαίου και ο Πάνος Παπαϊωάννου με πιανίστρια την Φωτεινή Τσακνάκη.
Θα ακουστούν τρία κομμάτια του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον κύκλο τραγουδιών «Τραγούδια για τους Μήνες» που θα ερμηνεύσει η Ευτυχία Μητρίτσα με πιανίστα τον Αχιλλέα Wastor.
Τέλος, την μελοποίηση της Νένας Βενετσάνου στο «Μαγισάκι», θα τραγουδήσει η Ερωφίλη, με πιανίστρια την Ευαγγελία Μαυρίδου.
Η πρόσβαση στην εκδήλωση για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: