Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με τέσσερα βιβλία δηλώνει την εαρινή του παρουσία ο Γιώργος Δουατζής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 23/05/2023

“Πορτρέτα μιας άλλης εποχής”, “Frolilegi”, “Κριτικές προσεγγίσεις” και “Κόκκινο έσταζαν οι λέξεις

|> Ένα ‘’μπουκέτο’’ από τέσσερα πονήματα του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γιώργου Δουατζή (φωτό), φέρουν μία συγγραφική άνοιξη στις μέρες που περνάει το βιβλίο στον τόπο των… αφηγημάτων και του ‘’ουάου’’.

Το ένα είναι τα ‘’Πορτρέτα μιας άλλης εποχής’’ που περιλαμβάνει αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις-πορτρέτα πολιτικών προσωπικοτήτων. Το άλλο είναι το ‘’Frolilegio’’, μια ανθολόγηση ποιημάτων του Γ. Δουατζή μεταφρασμένων στα ισπανικά. Το τρίτο ο δεύτερος τόμος του ‘’Κριτικές προσεγγίσεις στο ποιητικό και πεζογραφικό έργο του Γ. Δουατζή’’ και το τέταρτο ο πρώτος τόμος με κριτικά κείμενα που γράφηκαν το 2023 για το ποιητικό έργο του Γ. Δουατζή με τον τίτλο ‘’Κόκκινο έσταζαν οι λέξεις’’

Ας τα πάρουμε ένα-ένα…

  • ‘’Πορτρέτα μιας άλλης εποχής’’

Το βιβλίο περιλαμβάνει αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις-πορτρέτα πέντε προσωπικοτήτων πολιτικών, οι οποίοι με την παρουσία και το έργο τους καθόρισαν τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού έως σήμερα, άφησαν ισχυρά ίχνη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία και δίνουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για μια συγκεκριμένη περίοδο, μιας και όλοι ήταν σχεδόν συνομήλικοι, γεννημένοι στο διάστημα μίας δεκαετίας (από το 1914 έως το 1924). Οι ξεχωριστές ματιές του καθενός, αναλόγως της πολιτικής του θέσης, δίνουν μια κυκλική θεώρηση των γεγονότων που σημάδεψαν την πολιτική ζωή επί μισό αιώνα και αποτελούν σημαντική ψηφίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Εύκολα θα διαπιστώσει ο αναγνώστης αν οι συνομιλητές του Γ. Δουατζή χαρακτηρίζονταν από σεμνότητα, εγωπάθεια, αντίληψη του κοινού καλού, διάθεση πραγματικής προσφοράς στον τόπο, αν διέθεταν όραμα, φιλοσοφική́ διάσταση σκέψης, γενναιότητα, μικροψυχία, ευαισθησία και πολλά́ άλλα.

Με την αποφυγή́ κάθε παρέμβασης, την τήρηση ίσων αποστάσεων και σεβασμό στα χαρακτηριστικά της γλώσσας του καθενός, φωτίζονται πτυχές της προσωπικότητάς τους, αποκαλύπτονται αρκετά στοιχεία που συνέθεταν το εγώ τους, τη ματιά τους για την πολιτική, τους ανθρώπους, τον εαυτό τους και τον κόσμο.

  • ‘‘Frolilegio’‘

Το βιβλίο είναι μια ανθολόγηση και μετάφραση στα ισπανικά ποιημάτων του Γ. Δουατζή από τον Ισπανό ελληνιστή Jose Antonio Moreno Jurado, στις εκδόσεις Dadilla Libros Editores Libreros. O Moreno επέλεξε από όλες τις συλλογές του ποιητή ποιήματα, τα οποία δείχνουν την διαχρονική πορεία της ποιητικής του.

  • ‘‘Κριτικές προσεγγίσεις στο ποιητικό και πεζογραφικό έργο του Γ. Δουατζή’‘

Το έργο είναι ο δεύτερος τόμος (σε ψηφιακή μόνο μορφή*) με ενενήντα συνολικά κριτικές από σαράντα επτά κριτικούς, οι οποίες καλύπτουν χρονικό διάστημα σαράντα έξι ετών (1976-2022). Πενήντα πέντε από αυτές αναφέρονται στο ποιητικό και τριάντα πέντε στο πεζογραφικό έργο του Γ. Δουατζή, δημοσιευμένες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν, επίσης, εισηγήσεις από την τιμητική ημερίδα για το έργο του ποιητή την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2008) και ομιλίες σε παρουσιάσεις βιβλίων του.

Στον δεύτερο τόμο γράφουν (κατά αλφαβητική σειρά) οι: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Κώστας Αξελός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Γιαννέλης, Γιάννης Δάλλας, Κατερίνα Δασκαλάκη, Διώνη Δημητριάδου, Παναγιώτης Ελ Γκεντί, Νικόλας Ευαντινός, Κώστας Θερμογιάννης, Φώτης Καγγελάρης, Έφη Καλογεροπούλου, Νίκος Κουτσιανάς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Τάσος Λειβαδίτης, Διονύσης Μαρίνος, Βασίλης Μαζωμένος, Νίκος Μαθιουδάκης, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Μάριος Μπέγζος, Απόστολος Μπενάτσης, Λαμπρινή Μπενάτση, Γιάννης Μυλόπουλος, Τόλης Νικηφόρου, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Δήμητρα Παπαϊωάννου, Μάρθα Παπαδοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Η. Παππάς, Τίτος Πατρίκιος, Βασίλης Πολυχρονόπουλος, Χρυσοξένη Προκοπάκη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Τούλα Ρεπαπή, Πέπη Ρηγοπούλου, Γιώργος Ρούσκας, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Σταύρος Σταμπόγλης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Μάνος Στεφανίδης, Πασχαλία Τραυλού, Κώστας Τσιβιλίκας, Θάνος Χρήστου, Δήμος Χλωπτσιούδης.

(*) https://www.openbook.gr/kritikes-prosseggiseis-sto-poiitiko-kai-pezografiko-ergo-toy-giorgoy-doyatzi/

  • ‘‘Κόκκινο έσταζαν οι λέξεις’‘

Το βιβλίο (και σε ψηφιακή μορφή*) είναι ο πρώτος τόμος με κριτικά κείμενα που γράφηκαν το 2023 για το ποιητικό έργο του Γιώργου Δουατζή, σε επιμέλεια του Γιώργο Ρούσκα και περιλαμβάνει δεκαπέντε κείμενα (κατά αλφαβητική σειρά) των: Γκυ-Βουβάλη Δάφνη-Μαρία, Δασκαλάκη Κατερίνα, Δημητριάδου Διώνη, Δήμου Ευσταθία, Ευαντινός Νικόλας, Καλογεροπούλου Αλεξία, Καλογεροπούλου Έφη, Κοψιδά-Βρεττού Παρασκευή, Κρεμμύδας Κώστας, Μπούρας Κωνσταντίνος, Ξυνογιαννακοπούλου Τζίνα, Παπαδοπούλου Μάρθα, Παπακωνσταντίνου Δημήτρης, Σταμπόγλης Σταύρος, Χλωπτσιούδης Δήμος.

(*) https://www.openbook.gr/kokkino-estazan-oi-lexeis/

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: