Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με την έκθεση ‘’Ώσμωση’’ γιόρτασε ο Ελληνισμός τα 100 χρόνια του στο Παρίσι

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 10/10/2023

Με έργα του 190υ και 20ού αι. της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ – Μεταξύ των καλλιτεχνών ο Ζωρζ Μουστακί

|> Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης “Ώσμωση – Έλληνες Καλλιτέχνες στο Παρίσι“, που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων οργανωμένου ελληνισμού στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η έκθεση αποτελείται από έργα Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνών που έζησαν στο Παρίσι και αποτελούν μέρος της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σπιτιού της Ελλάδος στο Παρίσι, έδωσαν το παρών δεκάδες Έλληνες και Γάλλοι φιλότεχνοι και καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, ελλαδικών και κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέκνα καλλιτεχνών της έκθεσης όπως και αρκετοί φίλοι που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παραστούν στα εγκαίνια.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κύριος Γιάννης Χρυσουλάκης, συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού για την επέτειο και την πολύχρονη παρουσία της, ενώ ευχαρίστησε τους δύο συλλέκτες για την προσφορά τους. Διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι η Γενική Γραμματεία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τέτοιων πρωτοβουλιών.

Στην προσφώνηση της, η πρόεδρος της Κοινότητας, Σέτα Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και δράση της Ελληνικής Κοινότητας, η οποία ανέλαβε, από την ίδρυσή της, να φέρνει σε επαφή τους Έλληνες που ζουν στο Παρίσι και τη γύρω περιοχή, να προωθεί, με κάθε τρόπο την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις του και να διαιωνίζει τους στενούς δεσμούς, ιστορικούς, συναισθηματικούς και πολιτιστικούς, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, της χώρας που τόσο φιλόξενα μάς δέχτηκε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η παρούσα έκθεση της συλλογής των Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά και την γόνιμη συνεργασία τους, είναι μια εικονογράφηση, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, τo υλοποιημένο σύμβολο μιας παράλληλης ιστορίας της άνθησης του Ελληνισμού και μιας ζωντανής Κοινότητας, στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, δεσμοί που γίνονται ακόμα ισχυρότεροι χάρη στην πολιτιστική συνεργασία, έκφραση της οποίας είναι και τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ‘’Ώσμωση’’.

Ο Δημήτρης Φατούρος και η Άννα ντε Αλμπουκέρκ, εξέφρασαν τη μεγάλη χαρά τους για την πραγματοποίηση της έκθεσης, για την ολοκλήρωση μίας ωραίας περιπέτειας που είναι πρώτα από όλα ένας φόρος τιμής στους Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι και παντού στον κόσμο. Ευχαρίστησαν επίσης όλους τους συντελεστές για την τόσο δημιουργική συνεργασία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.
Ανάμεσά τους οι : Δημήτριος Γαλάνης, Μάνια Μαύρου, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Τεν Φλωριάς, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Mayo, Θάνος Τσίγκος, Τάσσος, Μάριος Πράσινος, Κωνσταντίνος Ανδρέου, Άλκης Πιερράκος, Nonda, Ντίκος Βυζάντιος, Πάρις Πρέκας, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωρζ Μουστακί, Σαράντης Καραβούζης, Παύλος Σάμιος, Πάβλος Χαμπίδης κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 4 Νοεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία.

>>> Η ‘’Ώσμωση’’ συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο στα ελληνικά και γαλλικά, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν για την ανακαίνιση της πρόσοψης του Σπιτιού της Ελλάδος στο Παρίσι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: