Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘’Πελεκάνος’’ και μια διαστροφική μάνα με ένοχα μυστικά… 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 27/11/2022

Με τη Γωγώ Ατζολετάκη και τον Χρήστο Φωτίδη το έργο του Στρίντμπεργκ παρουσιάζεται στο ‘’Μικρό Broadway’’ της Αγίου Μελετίου

Τ/Π |> Μέσα σε ένα δύσκολο χειμώνα -και δυσκολότερο αν μιλάμε για Θέατρο- υπάρχει μία παραγωγή που δικαιολογημένα γνωρίζει την ανταπόκριση του απαιτητικού θεατρόφιλου κοινού.

Πρόκειται για τον φημισμένο ‘’Πελεκάνο’’ του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, που παρουσιάζεται στο ‘’Μικρό Broadway’’*, με τη Γωγώ Ατζολετάκη και τον Χρήστο Φωτίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μαζί τους ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, η Αθηνά Λάτση και ο Νίκος Αμπουσαάρ, ενώ τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Ζαχαρίας Ρόχας. ΟΙ άλλοι συντελεστές:

  • Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Kreutz
  • Μουσικές επιλογές: Αλέξης Σπανίδης
  • Κατασκευή κοστουμιών : Άννα Σούλη
  • Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
  • Φωτογράφιση: Μάνος Βλαστός

Λίγα λόγια για το έργο

Ο μύθος του πελεκάνου, που σκίζει με το ράμφος του το στήθος του για να ταΐσει με το αίμα του τα πεινασμένα του μικρά, γίνεται στα χέρια του τραγικού Στρίντμπεργκ όργανο, για να παρουσιάσει – σε αντιδιαστολή – τη διαστροφική και εγωιστική φύση μιας μάνας, που όχι μόνο δεν νοιάζεται ουσιαστικά για την ανατροφή των παιδιών της, αλλά τους στερεί ακόμα κι αυτή την τροφή, τη θέρμανση, και γενικά τα στοιχειώδη που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για ν’ αναπτυχθεί.

Αυτή η δεσποτική μάνα (Γωγώ Ατζολετάκη) και τα δυο της παιδιά, η Γκέρντα (Αθηνά Λάτση) και ο Φρέντερικ (Νίκος Αμπουσαάρ) είναι οι βασικοί ένοικοι ενός παγωμένου σπιτιού, με τον νεκρό πατέρα (Χρήστος Φωτίδης) να στοιχειώνει το σπίτι σαν φάντασμα, απών και όμως συνεχώς παρών.

Αυτό το σπίτι όμως, που το δέρνουν οι άνεμοι, κρύβει φρικτά και ανομολόγητα μυστικά. Πώς πέθανε, αλήθεια, ο πατέρας; Μήπως έπαθε εγκεφαλικό, όταν πληροφορήθηκε πως η γυναίκα του ήταν τρελά ερωτευμένη με τον γοητευτικό υπολοχαγό Άξελ (Λεωνίδας Αργυρόπουλος), ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της κόρης τους;

Και μήπως η γυναίκα του (η μητέρα) για να αποφευχθεί ένα σκάνδαλο, έσπευσε -αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα – να παντρέψει την κόρη της με τον Άξελ; Διεκδικώντας, όμως, το δικαίωμα να εξακολουθήσει την ερωτική σχέση μαζί του; Να συνεχίσει, δηλαδή, να είναι ερωμένη του άντρα της κόρης της!

«Σε πολλά σπίτια συμβαίνουν αυτά, αλλά καλό είναι να μη βγαίνει τίποτα προς τα έξω» λέει σε μια κρίση ειλικρίνειας η ‘’μητέρα’’ του έργου. Μόνο που τόσο βαριά και τόσο ένοχα μυστικά δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν για πολύ. Κάποια στιγμή σπάει το απόστημα, τα παιδιά μαθαίνουν τις αλήθειες, και τότε επέρχεται η κάθαρση.

(*) ‘’ΜΙΚΡΟ BROADWAY’’ (Αίθουσα Μάνος Κατράκης), Αγίου Μελετίου 61Α, τηλ.: 210.8654787. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή (21:00), Σάββατο (21:00), Κυριακή (18:15).
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ζώνη Α: 16 ευρώ, Ζώνη Β: 12 ευρώ, Ζώνη Γ: 8 ευρώ
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/augoustou-strintmpergk-o-pelekanos/

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: