Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με τρεις νέες παραγωγές στο YouTube το Γραφείο της Ευρωβουλής στην Ελλάδα

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 16/05/2023

Η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, η Πράσινη Συμφωνία στη Σκιά της Ενεργειακής Κρίσης και τα Δικαιώματα Γυναικών και η Ισότητα Φύλων

|> Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποιεί μια σειρά από νέες παραγωγές για το YouTube σχετικά με ζητήματα που αφορούν σε κομβικές πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων των νέων. Όλα τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο studio του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα..

Πού:  Κανάλι του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο YouTube

Πότε: 

  1. Δευτέρα 08/05 – Η Μπλε Κάρτα: Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και Νέοι Τρίτων Χωρών:
  2. Δευτέρα 15/05 – Η Πράσινη Συμφωνία στη Σκιά της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κρίσης
  3. Δευτέρα 22/05 – Τα Δικαιώματα των Γυναικών και η Ισότητα των Φύλων

Η Μπλε Κάρτα: Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και Νέοι Τρίτων Χωρών

Η συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου εστίασε σε τρεις θεματικές ενότητες:

  1. Ευρωπαϊκές Αξίες και κοινωνία των πολιτών: Η υπεράσπιση των αξιών αυτών μέσω νεανικών πρωτοβουλιών στην κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Την θεματική σχολίασε η Θεοδώρα Βουνίδη, συν-ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Balkan Youth Cooperationκαι εκπαιδευόμενη στο Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα.
  2. Η ΕΕ και οι νέοι στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη: Τα οφέλη της ένταξης για τους νέους πολίτες των χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος.
  3. Νέοι μετανάστες και Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιες ευκαιρίες που παρέχει η Ένωση μπορούν να εκμεταλλευτούν για να ακουστεί η φωνή τους; Σχολίασε ο Αντιλιάν Κοτζάι, Πρόεδρος του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες».

Εναρκτήρια τοποθέτηση πραγματοποίησε η  ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ, Ελλάδα), μέλος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Η Πράσινη Συμφωνία στη Σκιά της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κρίσης

Στη συζήτηση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων χωρίς αποκλεισμούς, που συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου, την εναρκτήρια τοποθέτηση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), Πέτρος Κόκκαλης (Η Αριστερά, Ελλάδα). Οι βασικές θεματικές που συζητήθηκαν ήταν:

  1. Πράσινη Συμφωνία, δράση σε τοπικό επίπεδο και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, την οποία σχολίασε η Μαρίνα Γαβριλάκη, φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και εκπρόσωπος του οργανισμού Physisπου έχει σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
  2. Ενεργειακή δημοκρατία για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενεργειακές κοινότητες και ενίσχυση στον ιδιωτικό χώρο, με σχολιαστή τον Χάρη Δούκα, Αναπληρωτή Καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστώντου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια και αναζήτηση της ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ συναρτήσει της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Λουκά Σαιπά, φοιτητή στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ.
  4. Δίκαιη μετάβαση και το Repower EU, με σχολιαστή τον Λέανδρο Kούρο, φοιτητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ

Τα Δικαιώματα των Γυναικών και η Ισότητα των Φύλων

Τη τρίτη παραγωγή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα προβληθεί στις 22 Μαΐου, συντόνισε η youtuber Zoe Pre. Πρόκειται για συζήτηση με μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, σχολείο EPAS

για το έτος 2022-2023, σχετικά με τις γυναίκες και την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τη συζήτηση μάλιστα πλαισίωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης (Η Αριστερά, Ελλάδα),  ο οποίος απάντησε και σε ερωτήματα των μαθητριών σχετικά με την πορεία της επίτευξης της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη.

Σχετικά με το studio του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Στο κτήριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα πλήρως εξοπλισμένο οπτικοακουστικό studio, με στόχο να ενθαρρύνει το διάλογο πάνω σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: