Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομαδική εικαστική έκθεση στο «Βαγόνι» της Ηλιούπολης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 27/05/2019

Με 30 έργα από τους “Ορίζοντες” των ατόμων με ειδικές δεξιότητες (από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου)

|> Μια ενότητα με περίπου τριάντα έργα από το ΚΕΕΠΕΑ “Ορίζοντες”των ατόμων με ειδικές δεξιότητες παρουσιάζεται από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο του δήμου Ηλιούπολης “Βαγόνι” (Σ. Βενιζέλου 92).

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής και φιλοτεχνημάτων της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το εργαστήρι» σε συνεργασία με το ΚΕΕΠΕΑ “Ορίζοντες”.

Την έκθεση προλογίζουν ο ιστορικός Τέχνης και πολιτικός επιστήμων Λεόντιος Πετμεζάς και η εικαστικός, αγιογράφος, με σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό Μαριλένα Φωκά.

Ο Λεόντιος Πετμεζάς αναφέρει: “Η συνύπαρξη των δημιουργών στηρίζεται στην ρυθμισμένη κατάσταση της χρωματικής διευθέτησης και στηv σχεδιαστική αποτύπωση που λειτουργούν σαν κώδικες γραφής και ολοκληρωμένης σύλληψης . Με δομημένη κατάθεση κινούνται ευπρόσδεκτα στην απόδοση αναπτύσσοντας συνθέσεις που εκπέμπουν ουσιώδεις εκφράσεις αναζητήσεων . Υπερασπίζονται με διακριτικότητα και συνέπεια την διάσταση των στοιχείων. Κάθε εργασία με θερμά και ψυχρά πεδία ακτινογραφεί και αναπαριστά συμβολισμούς εκλεπτυσμένης κατάνυξης. Οι εμπεριστατωμένες εικονογραφήσεις προβάλουν και αγγίζουν σκηνές της προσωπικής σφαίρας κάθε δημιουργού με περίτεχνους τονισμούς που συνδέουν την αισθαντικότητα με την ιδεογραφική κλίση και την λατρευτική αέναη εντρύφηση με την απαράμιλλη γνώση του μεγαλείου’”.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Μαριλένα Φωκά, μεταξύ άλλων επισημαίνει: “Οι ορίζοντες της τέχνης μπορεί να τοποθετηθούν πέρα από την πιο δημιουργική φαντασία όταν πρόκειται για εικαστικές αποτυπώσεις παιδιών προικισμένων να εκφράζονται από μια άλλη αντισυμβατική οπτική γωνία. Οι αποτυπώσεις τους σε καμβά καθώς οι καμβάδες συνίστανται σε βιβλία με χρώματα, σχήματα, ιδεολογίες και ψυχικές καταστάσεις μας επικοινωνούν την ανάγκη τους «του ανήκειν και συμμετέχειν», της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Το μεγαλείο αυτών των αποδόσεων εκτός από την τεχνική και σχεδιαστική δεξιοτεχνία, είναι η πλήρης αποξένωσή τους από τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικοοικονομικές συνθήκες που έχουν να κάνουν με απόψεις και θεωρήσεις που υπάρχουν στους συμβατικούς καλλιτέχνες π.χ. σχετικά με την απήχηση του έργου τους στο κοινό“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: