Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αθηναϊκή Τριήρης θα κοσμεί την Ελληνική Πρεσβεία στην Καμπέρα

FLASH στις 23/03/2015

Παρουσιάζεται σε εκδήλωση ομογενών για την Εθνική Επέτειο της 25η Μαρτίου 

Μελβούρνη, 23. Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο του 1821 οργανώνεται από την Ελληνική Πρεσβεία της Καμπέρα, στην μακρινή Αυστραλία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, στο 115 Empire Circuit, Yarralumla.

Αναπόσπαστο σκέλος της εκδήλωσης αποτελεί ένα μοντέλο αθηναϊκής τριήρους, δωρεά από τη Μελβούρνη! Πρόκειται για μία χειροποίητη και μοναδική στον κόσμο Αθηναϊκή Τριήρη, από μαόνι, με ενσωματωμένους 174 ερέτες. Η τριήρης είναι φιλοτεχνημένη από τον ομογενή Διονύση Παρασκευάτο και δωρίζεται ειδικά για την εκδήλωση από τον ίδιο, με σκοπό να εκτεθεί σε περίοπτο μέρος της Ελληνικής Πρεσβείας.

Σημειώνεται ότι στην κατασκευή της τριήρους συμμετείχε ολόκληρη η οικογένεια του κ. Παρασκευάτου, ήτοι η σύζυγος Ρένα, ο γιος Κώστας και η κόρη Μαρία!

Η κατασκευή της τριήρους άρχισε τον Οκτώβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε μόλις προ ημερών με τις προδιαγραφές των μεγαλύτερων ιστορικών της Αρχαίας Ελλάδας τους οποίους ο κ. Παρασκευάτος επί σειρά ετών μελέτησε.

Η τριήρης ίσως να είναι το μοναδικό κατασκεύασμα στον κόσμο, εφ’ όσον είναι πανομοιότυπη με την Αθηναϊκή Τριήρη!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατέστη αδύνατη η ασφάλιση του έργου, για την μεταφορά του από τη Μελβούρνη στην Καμπέρα (απόσταση 680 χιλιομέτρων), καθώς ουδεμία ασφαλιστική εταιρεία στην Αυστραλία δεν ανελάμβανε την ευθύνη. Έτσι η τριήρης μεταφέρθηκε από τον Δ. Παρασκευάτο, τον γιο του και τον λογοτέχνη Ιάκωβο Γαριβάλδη, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας να δωριστεί η τριήρης στην Ελληνική Πρεσβεία.

Τέλος, σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτική περιγραφή της τριήρους στις ιστοσελίδες του Βικτωριανού Μουσείου της Αυστραλίας (Victorian Collections) στον ιστότοπο http://victoriancollections.net.au/items/52e42d6c2162ef07e4e6f532 διά μέσω του οργανισμού Plutarch Project στη διεύθυνση http://plutarchproject.net.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: