Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μόνιμο καμαρίνι ‘’απέκτησε’’ στο Δημοτικό Θέατρο ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 30/01/2024

Εγκαίνια και επίσημη εκδήλωση παρουσία του Γιάννη Παπαμιχαήλ και της Νάντιας Μουρούζη

|> Σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας εγκαινιάστηκε χθες, το μόνιμο καμαρίνι του μεγάλου Πειραιώτη ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και το δημοτικό ραδιόφωνο ‘’Κανάλι Ένα 90,4’’ υλοποίησαν μία από τις τελευταίες επιθυμίες του κορυφαίου Πειραιώτη καλλιτέχνη, δημιουργώντας ένα καμαρίνι με πολλά προσωπικά του αντικείμενα.

Χειρόγραφα, φωτογραφίες, θεατρικά κοστούμια, ένα τιμητικό Κύπελλο του Ολυμπιακού, είναι ορισμένα μόνο από τα πολύτιμα εκθέματα στο μόνιμο καμαρίνι που πλέον κοσμεί την επιβλητική σκάλα του θεάτρου που οδηγεί στο φουαγιέ.

Η ηθοποιός και τελευταία σύντροφος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Νάντια Μουρούζη, σεβόμενη την επιθυμία του για τη δημιουργία του καμαρινιού του από το ιστορικό ραδιόφωνο του Πειραιά, παραχώρησε στο ‘’Κανάλι Ένα 90,4’’, αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, προκειμένου να μείνουν για πάντα στην πόλη που γεννήθηκε και λάτρεψε. Η υλοποίηση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του προϊσταμένου Προγράμματος και Πολιτισμού της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, Παναγιώτη Φύτρα.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την εικαστική επιμέλεια του καμαρινιού του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ανέλαβε ο σκηνογράφος Μανώλης Παντελιδάκης.

Την συγκινητική βραδιά άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά ενώ η Λένα Αλκαίου ερμήνευσε αγαπημένες επιτυχίες που είχε τραγουδήσει Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης:

«Σε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση, εγκαινιάσαμε  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το μόνιμο καμαρίνι του μεγάλου Πειραιώτη ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ, το οποίο βρίσκεται στην επιβλητική σκάλα του θεάτρου μας που οδηγεί στο φουαγιέ. 

Με προσωπικά του αντικείμενα που εμπιστεύθηκε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά Κανάλι Ένα 90,4 FM η τελευταία σύντροφός του Νάντια Μουρούζη, εκπληρώνοντας την επιθυμία του να μείνουν αυτά τα αντικείμενα στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε, λάτρεψε και τίμησε σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που μέσα στο θέατρο ακούστηκε η στεντόρεια φωνή του Παπαμιχαήλ, στο πρώτο σήμα του ιστορικού ραδιοφώνου της πόλης μας το 1987 και σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2001 στο ραδιόφωνο του Πειραιά. Όλο το θέατρο σιγοτραγούδησε το «Μάτια Βουρκωμένα» και το «Υπομονή» από τις ταινίες του, σε ένα πολύ όμορφο μουσικό αφιέρωμα από την επίσης Πειραιώτισσα Λένα Αλκαίου. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποτελεί για τον Πειραιά ένα από τα καμάρια του και είμαι πολύ περήφανος που το καμαρίνι του είναι πλέον μέρος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο, οι Πειραιώτες του ανταποδίδουμε την αγάπη του και τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε στην Τέχνη και τα κοινά. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Δημήτρη Πειραιώτη…».

  • Η ηθοποιός Νάντια Μουρούζη:

«Σήμερα είναι μια γιορτή.  Ο κ. Παντελιδάκης φιλοτέχνησε αυτό το υπέροχο καμαρίνι, για να τιμήσει  ο Πειραιάς, η πόλη την οποία αγάπησε τόσο πολύ, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Εγώ απλώς έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Δεν θα μου λείψουν τα αντικείμενα γιατί είναι πλέον στο μέρος που πρέπει να βρίσκονται».

Επίσης μίλησαν, ο πρόεδρος της δημοτικής ραδιοφωνίας  Πειραιά ‘’Κανάλι Ένα 90,4’’ Ιωσήφ Βουράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Αλέξανδρος Τζεφεράκος και ο σκηνογράφος Μανώλης Παντελιδάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γιος του μεγάλου θεατράνθρωπου Γιάννης Παπαμιχαήλ, οι αντιδήμαρχοι Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου,  Δημήτρης Καρύδης,  Αντώνης Μοραντζής,   Παναγιώτης   Ρέππας και Κυριακή Μπουρδάκου, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Βίτσας, Σταυρούλα  Μέντη, Αλεξάνδρα  –  Γερασιμούλα Τουμαζάτου, Γιάννης Χατζηαλέξης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άγγελος Μπουλντούμης  και Ελίνα Βερυκάκη κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: