Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ναι σε αναθεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

ΕU στις 27/04/2017

Από την Ευρωβουλή

|> Η Ευρώπη δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις την οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την ένταξή στην ΕΕ. Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές στη χθεσινή συζήτηση με τον επίτροπο για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προέτρεψε την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη. Τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι ισλαμοφοβική ήπειρος και δεν κλείνει την πόρτα στον τουρκικό λαό».

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα στην Τουρκία, το οποίο διεύρυνε τις εξουσίες του Προέδρου, και το χαρακτήρισαν άδικο. Υποστήριξαν ότι είναι καιρός να επανεξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Μερίδα ευρωβουλευτών τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, ενώ άλλοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αρκούσε η αναστολή των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να αλλάξει την τρέχουσα πορεία της.

Η διευρυμένη τελωνειακή ένωση, η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, οι ανταλλαγές σπουδαστών και φοιτητών και η συνεργασία για την ασφάλεια και τη μετανάστευση ήταν μερικές από τις ιδέες που παρουσίασαν οι ευρωβουλευτές, ως εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον. Ορισμένοι μάλιστα τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της παροχής στήριξης στις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας, καθότι εκατομμύρια Τούρκοι επιθυμούν ακόμη να  αποτελέσουν μέρος της ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αρχίσει τις συζητήσεις επί του καθιερωμένου, ετήσιου ψηφίσματος για την πρόοδο της Τουρκίας, στις 2 Μαΐου. Το σχέδιο ψηφίσματος για το 2016, το οποίο προετοίμασε η εισηγήτρια Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία), καλεί επίσης την ΕΕ «να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εάν η νέα συνταγματική δέσμη μέτρων εφαρμοστεί ως έχει».

>>> Η συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: