Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελία ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για τα θύματα του Μουντιάλ 2022

ΕU στις 17/11/2022

Οι θάνατοι χιλιάδων εργατών στα έργα-κάτεργα του Κατάρ αποτελούν εργοδοτικά εγκλήματα στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων

|> Στη συζήτηση σχετικά με τα ‘’Ανθρώπινα δικαιώματα εν όψει του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 στο Κατάρ’’ στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Χιλιάδες νεκροί εργάτες όπως και τραυματίες, κατά 90% μετανάστες, καταγράφονται από τότε που ξεκίνησαν τα έργα-κάτεργα για το Μουντιάλ στο Κατάρ. Δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα αλλά για εργοδοτικά εγκλήματα, μια μαζική εργατοθυσία στην μπίζνα δισεκατομμυρίων μεταξύ του Κατάρ, της FIFA, των κατασκευαστικών ομίλων και των χορηγών που θησαυρίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι διπλασιάστηκαν κι οι καταγγελίες απληρωσιάς φτάνοντας τις 35.000, ενώ απαγορεύονται οι απεργίες και τα συνδικάτα, με υπουργό εργασίας μάλιστα έναν… “πρώην ακτιβιστή  ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Πρέπει να καταδικαστεί επίσης κάθε διάκριση με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό που γίνεται από τις αρχές του Κατάρ.

Βαθιά υποκριτικά και κροκοδείλια είναι και τα δάκρυα της ΕΕ, αφού ευρωενωσιακοί όμιλοι και χορηγοί πρωτοστατούν στην κόλαση αυτή.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι πολλοί αθλητές, φίλαθλοι σηκώνουν ανάστημα και καταγγέλλουν αυτό το έγκλημα. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους εργάτες στο Κατάρ για την προστασία της ζωής, της υγείας των δικαιωμάτων τους για πλήρεις αποζημιώσεις, για τις οικογένειές των νεκρών και τους σακατεμένους εργάτες.

Η αναμέτρηση με εργοδοσία, κράτος, αστικές κυβερνήσεις και το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι ο μόνος δρόμος για τους εργάτες όλου του κόσμου για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: