Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Βαρθολομαίος στο Λονδίνο για τα εκατό χρόνια της Θυατείρων

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 21/10/2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε στο “Four Seasons” ο εφοπλιστής Νίκος Τουρβάς

|> Με μια ιδιαίτερη βραδυά τιμήθηκαν στο Λονδίνο τα εκατό χρόνια της Μητροπόλεως Θυατείρων, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα, που εδρεύει και δραστηριοποιείται -επί ένα και πλέον αιώνα- στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ένα από τα μέλη της, ο εφοπλιστής Νίκος Τουρβάς, παρέθεσε δείπνο στο ξενοδοχείο “Four Seasons” του Λονδίνου προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου , παρουσία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα και των Επισκόπων Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητου, Κολωνείας κ. Αθανασίου, Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου και Ναζιανζού κ. Αθανασίου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε και προσφώνησε ο αμφιτρύων της βραδυάς Νίκος Τουρβάς, λέγοντας:

“Παναγιώτατε,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας φιλοξενώ απόψε σε αυτό το κατ’ ιδίαν δείπνο στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και έδρα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, εδώ που ηχεί κάθε χτύπος της καρδιάς της ελληνικής ομογένειας της Βρετανίας υπό την εμπνευσμένη και άοκνη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον οποίο με συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί αγάπης και αλληλεγγύης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα. Οι πανδημίες των τελευταίων ετών, η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου που πλανάται πάλι μετά παρέλευση πολλών δεκαετιών πάνω από την παγκόσμια κοινότητα, η αύξηση της εγκληματικότητας και η κατάπτωση των ηθών έχουν απομακρύνει τον άνθρωπο από τη σχέση του με τον Κτίστη και Δημιουργό.

Μία σχέση αναμφίβολα πολυσήμαντη καθώς εκκινείται από το φάσμα της δημιουργίας του κόσμου και επεκτείνεται μέσα στην κοινωνία, τις επαφές των ανθρώπων μεταξύ τους, τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα, το περιβάλλον, τις διακρατικές σχέσεις, την ειρήνη επί γης και την ανάταση προς το Θείο μεγαλείο με μόνο όπλο την αγάπη και την προσευχή για να χρησιμοποιήσω δικά σας λόγια,

Παναγιώτατε,

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι διαρκείς και από δεκαετιών ανησυχίες σας για το περιβάλλον Σάς απέδωσαν το προσωνύμιο του “Πράσινου Πατριάρχη”. Έχετε ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, συναντήσει σημαντικούς ηγέτες, σπουδαίους επιστήμονες αλλά και απλούς ανθρώπους και με τη γλωσσομάθειά σας απευθυνθήκατε σε όλους με την ίδια άνεση και ζεστασιά χωρίς σε τίποτα να μειώνεται το δέος που εκπέμπει η ποιμαντορία Σας ενός ποιμνίου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων του πλανήτη μας. Σήμερα, όμως, Παναγιώτατε και αγαπητοί συνδαιτυμόνες, όλοι εμείς που τιμάμε με την παρουσία μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο δείπνο αυτό, γνωρίζουμε πως ο ρόλος της Ορθοδοξίας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικός για τη σωτηρία του κόσμου μας από την καταστροφή, του κόσμου που για να μεταχειρισθώ πάλι λόγια του Παναγιωτάτου είναι «δώρο Θεού, ο κάθε άνθρωπος ένας μικροθεός και η ανθρωπότητα στο κέντρο της δημιουργίας λειτουργεί ως γέφυρα και σύνδεσμος μεταξύ μεγαλείου και αθλιότητας».

Είναι άραγε εύκολο; Ασφαλώς και δεν είναι, αλλά, ως άνθρωπος της θάλασσας «ού μ’ εθέσπισεν » η ίδια η ζωή, σας διαβεβαιώ πως με γνώμονα την ελπίδα, που ο Παναγιώτατος έχει χαρακτηρίσει «θεμέλιο της ζωής» και « θείο δώρο κατά της απελπισίας» μπορούμε να δαμάσουμε και τα πιο μεγάλα κύματα θεραπεύοντας τον ανθρώπινο πόνο από τη φτώχεια, την απουσία ειρήνης και την επίδειξη ρατσισμού και εκμετάλλευσης.

Υψώνοντας το ποτήρι μου, σας καλωσορίζω όλους στο δείπνο αυτό. Ας είναι η ευλογία του Παναγιωτάτου συνοδός και αρωγός μας στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε εμείς και οι οικογένειές μας”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ευλόγησε το δείπνο, εκφράζοντας την ευχή να επικρατήσει σύντομα η λογική και η ειρήνη στον κόσμο και προσκάλεσε τον Νίκο Τουρβά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Νοέμβριο.

> Στη φωτογραφία ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Νικήτα και τον εφοπλιστή Νίκο Τουρβά

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: